Ambasadorul SUA la Chişinău: ”Unirea R.Moldova cu România nu este o alegere practică”
alte articole
Oficialul a susţinut că Moldova trebuie să rămână un stat suveran, dar care trebuie să urmeze calea europeană. „Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”,” a declarat James Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova.
Ca reacţie la afirmaţiile sale a fost lansată o petiţie online pentru expulzarea acestuia.
Redăm conţinutul petiţiei:
”Moldova reprezintă teritoriile de la r.Moldova, r.Siret, Bucovina, Hotin, Republica Moldova şi Basarabia (ţinutul de la Marea Neagră între Dunăre şi Limanul Nistrului.
Conform actului de la 1 decembrie 1918 Moldova, Transilvania şi Valahia au format un singur stat, în graniţele micşorate ale vechii Dacii, un stat cu numele România. Acest act nu şi-a pierdut valabilitatea, fiind grosolan încălcat de către Germania nazistă şi URSS comunistă. După destrămarea URSS, descendenta sa Rusia a format un pseudostat românesc, cu ajutorul persoanelor influenţate de la Chişinău şi Bucureşti, Mircea Snegur, Iurie Roşca, Ion Iliescu şi alţii. În aşa fel, România nu şi-a putut recăpăta teritoriile pierdute.
În acest context a spune că Moldova nu este România este un fals istoric şi o sudalmă la adresa tuturor românilor.
Dl Ambasador James Pettit trebuie să părăsească Republica Moldova până la expirarea mandatului”.
Şi fostul premier Ion Sturza a criticat dur afirmaţiile lui Pettit precum că unirea dintre Moldova şi România nu este o soluţie practică. „Este prea de tot... Sunt şocat. După ce ne-aţi „stabilizat”, aruncându-ne în braţele oligarhiei corupte, ne daţi şi lecţii de identitate?!. Dacă doriţi o cortină de fier între Moldova şi România, puteţi să o faceţi din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în „ţarcul independenţei” de la Chişinău. Aşa o „zonă verde” de stabilitate. Ca în "democraţiile" din Africa şi America Latină”, a scris el pe Facebook.
La rândul său, comentatorul politic Nicolae Negru a scris în Ziarul Naţional.md că ”sensul adevărat al declaraţiei Ambasadorului american e că Republica Moldova nu este Moldova, că Prutul, din punctul său de vedere, trebuie să rămână pe veci o frontieră politică, aşa cum a trasat-o Rusia. Ceea ce îi scapă Excelenţei sale e că Republica Moldova, numită de el Moldova, nu avea să existe decât în componenţa Rusiei, dacă acum 25 de ani, moldovenii din RSSM, care se considerau parte a poporului român, nu începeau lupta pentru eliminarea sârmei ghimpate de pe Prut. Cei din tabăra stataliştilor de azi, cărora li se alătură în mod simbolic dl Pettit, se împotriveau nu numai independenţei şi limbii române, ei luptau pentru menţinerea regimului totalitar în URSS. Azi stataliştii, dacă nu sunt emisarii deschişi sau camuflaţi ai lui Putin, care îşi doreşte cu orice preţ, refacerea lumii ruse, răspund unor reflexe provinciale, regionaliste condiţionate şi de deceniile în care sârma ghimpată de Prut le-a fost inoculată în conştiinţa lor”.