Bulgaria respinge avertismentul SUA privind o potenţială ameninţare teroristă în Sofia

La doar două zile după atacurile fatale din Bruxelles, ambasada SUA din Sofia şi-a avertizat cetăţenii să evite o anumită zonă a capitalei bulgare datorită unei potenţiale ameninţări teroriste. Guvernul bulgar a criticat puternic mişcarea şi a negat existenţa unei astfel de ameninţări.
Premierul bulgar,  Boiko Borisov.
Premierul bulgar,  Boiko Borisov. (ANDREW COWIE / AFP / GettyImages)

Guvernul bulgar a respins vehement un avertisment din partea ambasadei SUA adresat cetăţenilor americani, care îi sfătuia pe aceştia să evite un centru aglomerat de transport din capitala Sofia datorită unei potenţiale ameninţări teroriste.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că nu există nicio ameninţare credibilă în zona Hotelului Pliska, adăugând că rezidenţii şi turiştii nu sunt în pericol.

Ambasada americană a postat miercuri o declaraţie pe reţelele sociale, susţinând că a obţinut informaţii cu privire la o posibilă ameninţare împotriva unei linii sau a unor linii de autobuz nespecificate” în respectiva zonă aglomerată a capitalei.

“Modul în care diplomaţii americani au dezvăluit informaţia, obţinută de la omologii lor bulgari, este absolut inadmisibil şi nepotrivit”, a precizat Borisov.

El a mai susţinut că “statul investighează orice indicaţie cu privire la o ameninţare împotriva cetăţenilor şi nu va ascunde publicului un astfel de lucru, dacă ar exista cel mai mic pericol la adresa vieţii”.

Avertismentul SUA, care a fost retras la scurt timp după postarea sa, a apărut la doar două zile după atacurile fatale din Bruxelles, care au provocat zeci de morţi şi peste 200 de răniţi.