Papahagi: Putin îşi freacă mâinile. Clovnii lui trişti, Farage, Le Pen & co. încep să aibă succes
alte articole
Doar iresponsabilii se pot bucura de Brexitul care se profilează, inclusiv în Anglia, căci United Kingdom riscă să devină istorie, a comentat vineri, pe contul său de Facebook, profesorul Adrian Papahagi, proapăt retras din politica de partid.
"Nu văd în acest referendum nefericit, născut din jocuri politice interne, nicio dovadă sublimă de democraţie şi viziune, ci doar populism şi iresponsabilitate. Acest referendum nu a fost despre mari valori, despre democraţie şi libertate în Europa, ci despre calcule meschine făcute cu preţul viitorului colectiv al unei mari naţiuni şi al partenerelor ei.
A fost despre câteva mizerabile sute de milioane de lire, despre joburile ocupate de câteva sute de mii de români şi polonezi. Votul masiv pentru Brexit a venit din zonele slab educate (echivalentul celor care votează PSD la noi). Văd isteria naţionalistă cum creşte peste tot în Europa, inclusiv în cea mai avansată democraţie, şi mă tem că ne va antrena pe toţi într-un marasm greu de anticipat", scrie Adrian Papahagi.
În opinia profesorului, Brexitul nu va aduce nimic Angliei, ci îi va confirma declinul ca mare putere. Anglia va sărăci, iar UK riscă să se destrame.
"Brexit înseamnă începutul unui lung şir de convulsii pentru întreg continentul, de care nimeni nu avea nevoie, şi cu atât mai puţin noi, ţară fragilă şi marginală. Putin îşi freacă mâinile. Clovnii lui trişti, Farage, Le Pen & co. încep să aibă succes. În acest moment, ţine de curajul şi viziunea liderilor Franţei şi Germaniei ca Europa să nu se întoarcă în anii '30 sau '60. E şansa lui Merkel şi Hollande să se reabiliteze şi să intre în istoria mare. Mici şanse, dar să sperăm", a subliniat Adrian Papahagi.
"Mettre en crise. E ceea ce au făcut britanicii azi. Criza înseamnă etimologic alegere, separare. UK (cât va mai exista) se va separa de UE. Vom vedea dacă o nouă UE va şti să se separe de vechea UE şi să devină mai puternică, sau se va reduce la o construcţie meschină, un club restrâns, cu scopuri strict economice. În acest moment mă simt ca şoarecele lui Robert Burns: I guess an' fear. ", a continuat profesorul.
Adrian Papahagi se declară sincer îngrijorat pentru soarta ţării noastre pentru că ar prefera să o ştie "bine ancorată în lumea civilizată, chiar şi ca stat federal într-o Europă inevitabil greoaie, decât de capul ei, cu Rusia în Transnistria şi Donbas"
"Anglia nu e România (pariez că v-aţi prins şi singuri). Anglia va fi afectată de Brexit dar se va descurca pe insula ei, cu sau fără UE, cu sau fără UK. Le urăm succes şi continuăm să-i admirăm. În micul meu colţ de lume, voi continua să le predau cu pasiune literatura, de la Caedmon's Hymn, The Wanderer şi Beowulf până la Shakespeare.
În ce ne priveşte, avem tot interesul ca actualul aranjament politico-strategic să reziste. Niciodată România nu a fost atât de prosperă şi de sigură ca astăzi graţie UE-NATO (NATO singur nu e suficient). Îmi doresc mai mult ca oricând o Europă federală, un singur stat cu multe naţiuni. Care vor continua să folosească în afacerile şi schimburile curente engleza ca lingua franca (franca fiindcă franţuzită, by the way)", a punctat profesorul.
În opinia sa, acesta este momentul în care România are nevoie disperată de o diplomaţie, dar asta nu înseamnă PSD+SIE.
"La Londra se pregăteşte să plece Mihalache, proaspăt decorat cu Steaua României. Noroc că rămân la Bucureşti geniile diplomatice Aurescu (diplomatul care nu a lucrat nicio zi într-o ambasadă) şi Comănescu (care lucra în misiuni externe de pe vremea lui Ceauşescu)", a adăugat Adrian Papahagi.