Bucureştiul şi Sofia cer Canadei să ridice vizele pentru români şi bulgari
alte articole
Premierul Dacian Cioloş a participat miercuri, la Sofia, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), la nivel de şefi de state şi guverne. Cu această ocazie, România şi Bulgaria au convenit să se trimită o scrisoare comună Canadei în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari, care sunt în acelaşi timp şi cetăţeni europeni.
”În cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Canada există angajamente care dorim să fie respectate şi, în acest scop, am convenit mai multe demersuri diplomatice pe care le vom face împreună”, a declarat premierul Dacian Cioloş.
La rândul său, premierul Bulgariei, Boico Borisov, a subliniat că România şi ţara sa "se comportă cu mult mai bine decât unele state Schengen" şi de aceea cetăţenii lor trebuie să călătorească în Canada fără vize.
"Am făcut o scrisoare comună să o trimitem Canadei şi i-am invitat pe canadieni să vadă ei cum ne apărăm noi graniţele ca şi cum am fi state membre Schengen şi cooperăm pe acest subiect cu domnul prim-ministru al României. I-am povestit şi despre convorbirea mea cu domnul Schultz (Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European-n.r.) şi să sperăm că în scurt timp aceste vize nu vor mai exista", a declarat Borisov, citat de Gândul.info.
Reamintim că MAE anunţa, în luna aprilie a acestui an, că autorităţile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relaţiei UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români.
Mai amintim, în context, că ambasadorii României şi Bulgariei la Uniunea Europeană au atenţionat recent că cele două ţări ar putea vota împotriva acordului comercial UE-Canada (CETA) în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele pentru români şi bulgari.
"Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria şi România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului economic şi comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind că Guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri", se arată într-o scrisoare a ambasadorilor român şi bulgar la Uniunea Europeană.