Bibi, un posibil mediator pentru refacerea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia
alte articole
Când premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat Moscova în 7 iunie, motivul declarat oficial al vizitei a fost cea de-a 25-a aniversare a relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Israel. Totuşi, unii experţi din intelligence estimează un motiv ascuns: Rusia şi Turcia caută un mediator pentru a reface relaţiile, iar Israelul este perfect pentru acest rol.
Retorica dură dintre Moscova şi Ankara – apărută de când forţa aeriană turcă a doborât, în noiembrie 2015, un avion rusesc de-a lungul graniţei sale cu Siria – a prezentat recent semne de relaxare. De exemplu, pe 27 mai, în timpul unei vizite în Grecia, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe neaşteptate că doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Turcia. Locul în care a fost făcută a fost şi el la fel de surprinzător.
“Nu am auzit nicio scuză şi nu am auzit că Turcia ar fi pregătită să ofere compensaţii pentru pagubele produse. Am auzit declaraţii care exprimă dorinţa pentru refacerea relaţiilor. Noi dorim, de asemenea, să refacem relaţiile. Nu le-am distrus noi. Am făcut tot posibilul în ultimele decenii pentru a îmbunătăţi relaţiile de parteneriat şi prietenie până la un nivel fără precedent”, a declarat Putin.
Trei zile mai târziu, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a propus crearea unui grup de lucru pentru normalizarea relaţiilor bilaterale. Totuşi, Kremlinul a răspuns că un grup de lucru nu va rezolva problemele, ci că numai Guvernul turc poate face acest lucru.
Pe 31 mai, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, a precizat: “Nu prea înţeleg ce fel de primi paşi aşteaptă Rusia să facem. Noi, ca stat, nu suntem de vină. Dorim să dezvoltăm relaţiile noastre cu Rusia”.
Prin urmare, secretarul de presă al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a fost forţat din nou să le amintească colegilor turci care sunt cerinţele Moscovei: scuze, compensaţii şi pedepsirea celor responsabili pentru doborârea avionului rusesc şi pentru decesul unui pilot.
“Moscova şi-a exprimat în mod clar poziţia. Turcia trebuie să acţioneze în conformitate cu aceste cerinţe”, a declarat Viktor Nadein-Raievski, un specialist pe problemele Turciei şi colaborator pe probleme ştiinţifice la Institutul de Economie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse.
Raievski se îndoieşte însă că Turcia va face vreo concesie deşi “turcii chiar doresc să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, pentru că se confruntă cu pierderi economice mai mari în agricultură şi în turism.”
“În prezent, Turcia caută breşe pentru a normaliza relaţiile, dar nu cred că Erdogan va cere scuze personal. Ar fi o lovitură puternică pentru onoarea lui”, a declarat Raievski.
Conform oficialului rus, fără scuze din partea Ankarei orice discuţie despre normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Rusia ar fi inutilă.
Au existat deja discuţii despre rezolvarea conflictului ruso-turc printr-un mediator. Nume precum preşedintele azer Ilham Aliev, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev şi cancelarul german Angela Merkel au fost propuse pentru funcţia de mediator.
Totuşi, Raievski consideră că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu este cea mai bună alegere: “Alegerea lui Netanyahu ca mediator este complet ilogică. Turcia şi Israelul au nevoie ele însele de un mediator. Cele două încă nu şi-au refăcut 100% relaţiile bilaterale”, a explicat acesta.
În mai 2010 a avut loc un incident care a implicat flotila turcească Freedom Flotilla, care transporta ajutoare umanitare către Fâşia Gaza asediată de israelieni. Paza de coastă israeliană a deschis focul în ape internaţionale şi a ucis 8 cetăţeni turci. După eveniment, relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat drastic şi doar oficiali de nivel inferior au fost însărcinaţi cu menţinerea relaţiilor.
Dar în opinia lui Hasan Oktay, analist turc şi şef al Ankara-based Caucasus Strategic Studies Center, Israelul ar putea juca cu succes rolul de mediator în soluţionarea conflictului ruso-turcesc, susţinând că numirea în funcţia de vicepremier al Turciei, în 7 iunie, a lui Tuğrul Türkeş, care este renumit pentru bunele sale contacte cu Israelul, nu a fost o coincidenţă.
“Israelul poate în mod sigur să devină mediator. O astfel de mişcare va garanta securitatea în regiune şi atât Rusia, cât şi Turcia vor avea doar de câştigat de pe urma acestei medieri”, a susţinut Oktay.