Gauck: ”Mi-aş dori ca încrederea românilor în UE să se regăsească şi în alte state”

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a declarat, marţi, că şi-ar dori ca entuziasmul şi încrederea românilor în Uniunea Europeană să se regăsească şi în alte state, mai ales că UE este într-o situaţie specială, având în vedere referendumul din Marea Britanie.
Joachim Gauck(Preşedintele Germaniei)
Joachim Gauck(Preşedintele Germaniei) (Florin Chirila/Epoch Times)

"Ne aflăm într-o situaţie de-a dreptul specială cu referendumul din Marea Britanie, dar şi fără această situaţie problematică din Marea Britanie, Europa ar trebui să se gândească cum doreşte să arate ca structură în viitor şi care vrea să fie relaţiile între societăţi, cetăţeni, şi proiectul european", a spus Gauck în cadrul discursului său ”Pasiune pentru Raţiune”, ţinut marţi la Biblioteca Naţională. El a arătat că Uniunea Europeană se vede diferit de la Berlin, Paris, Varşovia sau Bucureşti, în funcţie de istoriile diferite, cât şi de speranţele şi dezamăgirile diferite.

Joachim Gauck a subliniat entuziasmul şi optimismul noilor membri ai UE, România şi Bulgaria, faţă de acest proiect, afirmând că şi-ar dori ca entuziasmul şi încrederea românilor faţă de Uniunea Europeană să se regăsească şi în alte state membre şi a apreciat faptul că partidele antieuropene nu joacă aproape niciun rol în ţara noastră.

"Mi-aş dori ca această încredere în Uniune, ca acest entuziasm pentru proiectul european să se regăsească mai puternic şi în alte state membre, dar după euforia anului 2007 în multe ţări din Europa a urmat o oarecare trezire. Solidaritatea europeană a fost greu încercată de criza economico-financiară şi de fluxurile migratorii, care au generat o criză de încredere. Mulţi oameni au reuşit aici în România să îşi păstreze ceva din entuziasmul anului 2007. Până astăzi sunt puţini cei care în ţara dumneavoastră se îndoiesc de Uniunea Europeană, spre deosebire de alte state. Partidele eurosceptice nu joacă aproape niciun rol, nu contează, ceea ce nu se poate spune în cazul altor ţări membre", a spus preşedintele german.

Gauck a mai adăugat că mulţi români îşi doresc "mai multă Europa", referindu-se la intenţia României de a adera la spaţiul Schengen şi la sprijinul primit de Bucureşti de la instituţiile europene pentru reformarea justiţiei.

"La distanţă de jumătate de secol de la relativul modest debut al ambiţiosului proiect european, aproape un întreg continent era unit în această mare comunitate. Mai ales noii membri au fost plini de entuziasm pentru Europa. În estul şi sud-estul Europei era o situaţie efervescentă şi euforică pe care, noi, în Vest, o vedeam cu o oarecare surprindere", a spus preşedintele german. Totodată, Joachim Gauck a subliniat faptul că în România nu se punea accentul doar pe beneficiile economice, ci se întrevedeau şi şansele unei înnoiri interne prin reforme precum combaterea corupţiei sau asumarea trecutului comunist.

Pe de altă parte, oficialul german a reamintit ce ”nenorocire s-a abătut asupra Europei în urma nazismului”, arătând că ”pacea în libertatea nu este ceva de la sine înţeles în Europa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne