Rusia pregătită să respingă "agresiunea" NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, pentru a face faţă "agresiunii" percepute din partea NATO, ţara sa îşi va consolida capacităţile defensive şi combative. Liderul rus a făcut apel la comunitatea internaţională să se unească în lupta împotriva terorismului mondial.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Rusia trebuie să îşi îmbunătăţească capacităţile de luptă în faţa “acţiunilor agresive” ale NATO în apropierea graniţelor ruse, a declarat miercuri preşedintele Vladimir Putin.

Adresându-se Parlamentului cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a atacului Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice, Putin consideră că Occidentul nu doreşte să construiască împreună cu Rusia “un sistem de securitate colectiv modern şi fără blocuri”.

“Rusia este deschisă să discute această chestiune crucială şi a arătat de mai multe ori că este pregătită pentru dialog. Dar, aşa cum s-a întâmplat în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, nu vedem o reacţie pozitiv ca răspuns”.

“Din contră, NATO îşi întăreşte retorica agresivă şi acţiunile agresive în apropierea graniţelor noastre. În aceste condiţii, suntem obligaţi să acordăm o atenţie specială îndeplinirii sarcinii de consolidare a capacităţii de luptă a ţării noastre”.

Alianţa militară vestică condusă de SUA îşi consolidează sistemele de apărare în Polonia şi cele trei state baltice Estonia, Letonia şi Lituania, ca parte a unui mecanism mai amplu menit să descurajeze Rusia să mai desfăşoare acţiuni similare precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

La rândul ei, Rusia consideră că planurile NATO în estul Europei sunt ostile.

Făcând o paralelă cu anii 1930, Putin a declarat că umanitatea riscă în prezent să nu facă faţă extinderii rapide a terorismului, aşa cum a eşuat la un moment dat să se unească împotriva puterii Germaniei naziste.

“Comunitatea globală nu a manifestat suficientă vigilenţă, dorinţă şi consolidare pentru a preveni acel război şi pentru a salva milioane de vieţi”, a precizat preşedintele rus.

“Ce fel de lecţie mai este necesară în prezent pentru a renunţa la vechile şi uzatele neînţelegeri ideologice şi jocuri geopolitice şi să ne unim în lupta împotriva terorismului internaţional?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe