Afaceri româneşti pe bani europeni.Transgaz atribuie un contract controversat unei firme poloneze

Compania de transport gaz Transgaz a atribuit un contract pentru gazoductul BRUA la un preţ sub valoarea estimată unei firme care nu a putut demonstra nici capacitatea tehnică solicitată, şi nici cea profesională.
(STR / AFP / Getty Images)

Transgaz a atribuit, recent, un contract firmei poloneze Gornicze Biuro Projektow Pangaz, pentru proiectarea a trei staţii de comprimare pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Modul în care care a fost atribuit contractul, în valoarea de 1,47 milioane de euro ridică însă mari semne de întrebare, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, preţul de atribuire a fost mult sub valoarea estimată, existând suspiciuni că nu poate acoperi o serie de cheltuieli. Mai mult, capacitatea tehnică şi profesională a firmei poloneze, Gornicze Biuro Projektow Pangaz, este îndoielnică. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru hotnews.ro că, recent, o echipă Transgaz a efectuat o inspecţie la sediul firmei din Polonia, unde a descoperit o serie de probleme. Mai exact, Pangaz nu ar fi putut demonstra experienţă în proiecte la fel de importante ca cea a Transgaz şi nu a putut demonstra nici capacitatea tehnică solicitată, şi nici cea profesională.

În aceste condiţii şi având în vedere importanţa proiectului BRUA, sunt de neînţeles motivele atribuirii contractului firmei Pangaz, arată sursa citată.

Proiectul coridorului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) este unul strategic la nivel european, reaminteşte Hotnews. Valoarea acestuia a fost estimată la 547,4 milioane de euro, termenul de finalizare fiind 2020. Transgaz urmează să primească de la Uniunea Europeană 179 de milioane de euro finanţare pentru lucrările la proiectul de interconectare BRUA faza 1.

Articolul integral poate fi citi aici


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie