NSA ar avea la dispoziţie bazele de date ale Google, Apple şi Microsoft

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)
P. P.
07.05.2014

Conform unui raport publicat de Al Jazeera, Agenţia americană de Securitate Naţională a creat un program de securitate a spaţiului virtual împreună cu Google, Apple, Yahoo şi Microsoft, ce-i permite accesul la bazele de date ale giganţilor de pe internet.

Directorii executivii ai Google, Sergey Brin şi Eric Schmidt, s-au întâlnit în secret cu oficialii (NSA), conform unui schimb de emailuri obţinut şi publicat de Al Jazeera.

Emailurile, obţinute conform Actului pentru Libertatea Informaţiei, arată că şeful NSA, generalul Keith Alexander, le-a cerut celor doi directori, Schmidt şi Brin, să se întâlnească pentru a discuta ameninţările asupra securităţii cibernetice provenite din alte ţări.

Întâlnirile dintre cei trei nu au însemnat prea mult, totuşi discuţiile pe tema modalităţilor în care NSA s-a folosit de informaţiile primite din partea Google şi a celorlalte companii pentru a spiona oamenii, mai ales că NSA a obţinut accesul la linkurile principale de comunicare care conectează bazele de date ale Yahoo şi Google din întreaga lume, accentuează importanţa întâlnirilor.

La acel moment, Google s-a arătat ”şocat” că NSA îi supraveghea reţelele.

Patronul Google, Eric Schmidt, spunea la acea vreme: ”Este chiar scandalos că NSA se uită prin bazele de date ale Google”.

Pe 28 iunie 2012, Alexander i-a trimis lui Schmidt un email pentru o „întâlnire secretă pe tema ameninţărilor” într-un „loc securizat” din San José, California pe 8 august, 2012.

Conform mesajului, Alexander s-a întâlnit cu directorii din industrie în timpului acelei luni, iar acum vrea o altă întâlnire cu cei doi directori.

„Cu şase luni în urmă, am început să ne concentrăm pe securitatea aparatelor mobile”, scria Alexander.

„Un grup (format în principal din Google, Apple şi Microsoft) a ajuns recent la o înţelegere privind un set de principii pentru securitate.

Când am ajuns în acest punct cu proiectele noastre, am stabilit o întâlnire secretă pentru directorii companiilor cheie, în care să le oferim o înştiinţare cu privire la ameninţările specifice pe care le-am putea opri, şi să-i convingem că organizaţiile lor trebuie să avanseze... Participarea Google în dezvoltarea, crearea şi desfăşurarea soluţiilor a fost esenţială”.

Al Jazeera a explicat că:

„Discuţia secretă citată de Alexander era parte dintr-o iniţiativă secretă a guvernului cunoscută drept Cadrul de Securitate Sustenabil (ESF), iar emailurile conţineau nişte informaţii rare privind ESF, identitatea unora dintre firmele participante şi ameninţările dezbătute la întâlnire.

Alexander a explicat că secretarii adjuncţi ai Departamentului de Apărare şi Homeland Security şi alţi 18 directori din SUA au lansat ESF în anul 2009 pentru a coordona acţiunile guvernului şi ale industriei privind problemele de securitate importante (în general secrete) care nu ar putea fi rezolvate numai de instituţiile singulare.

Totuşi, se pare că nu sunt multe lucruri despre care să ne îngrijorăm. Nu putem să tragem „concluzii exagerate” din schimbul de emailuri iar „schimbul de emailuri al Google cu agenţia de securitate nu implică participarea companiei în vreo ilegalitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor