Pentagonul îl acuză pe Obama de minimizarea pericolului nuclear nord-coreean
alte articole
Coreea de Nord a dezvoltat arme nucleare avansate care pot lansa rachete strategice intercontinentale, un fapt pe care Casa Albă încearcă să-l ascundă, conform fostului expert strategic al Pentagonului, Mark Schneider şi Serviciilor de Informaţii a Pentagonului (DIA), a notat TheBlaze.
Raportul arată că focoasele nucleare ale Phenianului pot fi folosite pentru a ataca Hawaii, Alaska şi Coasta de Vest a SUA. Informaţiile au fost confirmate de Agenţia de Informaţii a Pentagonului (DIA) într-un raport separat publicat în 2013.
”Aceste ştiri sunt tulburătoare. Regimul Coreei de Nord este unul dintre cele mai fanatice, paranoice şi militariste dictaturi de pe planetă.... Raza, magnitudinea şi frecvenţa ameninţărilor a crescut mult în anul 2013”, a precizat Schneider.
Raportul lui Schneider survine într-un moment în care liderul de la Phenian, Kim Jong Un, a accentuat puternic ameninţările la adresa Statelor Unite.
Administraţia Obama a depus eforturi pentru a minimiza capacitatea nucleară a Coreei de Nord, deoarece aceste informaţii subliniază eşecurile diplomatice ale Casei Albe.
Totuşi, conform materialului publicat de Schneider, capabilităţile nucleare ale Coreei de Nord au crescut imens cu ajutorul tehnologiilor oferite de China, putând să lovească aproape tot teritoriul Statelor Unite.
”Argumentul conform căruia nu există nicio ameninţare din partea rachetelor nucleare nord-coreene la adresa Statelor Unite se bazează pe o afirmaţie dubioasă. Casa Albă precizează că armele nucleare ale Phenianului sunt prea grele pentru a fi lansate cu o rachetă intercontinentală nord-coreeană care a orbitat cu succes un satelit”, se menţionează în materialul fostului oficial de la Pentagon.
”Această poziţie este adoptată frecvent de către cei care se opun programelor de apărare anti-rachetă şi nucleară din Statele Unite cât şi din afara graniţelor sale”, a precizat Schneider.
Secretarul departamentului Apărării Chuck Hagel a afirmat în repetate rânduri că atât Iranul cât şi Coreea de Nord sunt incapabile să lanseze un atac nuclear asupra Statelor Unite. Aceste afirmaţii au fost preluate şi de directorul Agenţiei americane de Informaţii, James Clapper.
Totuşi, în ciuda acestor asigurări, Agenţia DIA a Pentagonului susţine ferm că ameninţarea nucleară a Coreei de Nord este reală.
Coreea de Nord ”rămâne o ameninţare semnificativă a intereselor Statelor Unite”, a declarat generalul Curtis Scaparrotti în faţa congresului pe data de 2 aprilie. ”Coreea de Nord continuă să dezvolte arme nucleare şi rachete balistice, încălcând mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, a adăugat Schneider.
Administraţia Obama ”nu este capabilă să se descurce” cu ameninţarea nucleară nord coreeană, a încheiat Schneider.
”Poziţia actuală a administraţiei Obama cu privire la ameninţarea nucleară a Coreei de Nord poate fi legată de planurile sale de a reduce radical capabilitatea militară a Statelor Unite, atât în domeniul convenţional cât şi în cel nuclear”, se arată în raport.
”Din primele zile după ce a preluat Biroul Oval, administraţia Obama a micşorat importanţa apărării nucleare şi a redus programele de apărare anti-rachetă”, se mai precizează în raport.