Noua conducere a Partidului Comunist Chinez distruge speranţele pentru reformă

Xi Jinping (D) şi Li Keqiang (LS) 29 septembrie 2012, Marea Sală a Poporului Beijing, China
Xi Jinping (D) şi Li Keqiang (LS) 29 septembrie 2012, Marea Sală a Poporului Beijing, China (Feng Li / Getty Images)

Instalarea noii conducerii a Partidului Comunist Chinez - care include numirea în Comitetul Permanent al Biroului Politic a cinci noi membri, dintre care mulţi sunt loiali fostului şef al Partidului, Jiang Zemin - a spulberat speranţa de reformă a ţării, conform mai multor analiştii ai sistemului politic din China.

Analiştii notează că un număr de membri deschişi către reformă din cadrul partidului au fost excluşi, în timp ce conservatorii au fost plasaţi înăuntru iar, prin urmare, îşi fac griji că noul lider al Partidului Xi Jinping şi premierul Li Keqiang nu vor fi capabili să ia deciziile atât de decisiv pe cât este nevoie pentru a implementa reformele. Aceşti observatori se tem că oricâte încercări de reformă, dacă ar exista, vor fi probabil împiedicate de necesitatea consultării cu aceşti membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic şi a grupurilor de interese pe care le reprezintă.

Hu Jintao, predecesorul lui Xi Jinping, a fost de asemenea nevoit să ţină cont de Jiang Zemin, fostul lider al regimului şi şef al unei puternice facţiuni. Jiang a fost în măsură să joace un rol important în alegerea membrilor Comitetului Permanent la recentul Congres al Partidului.

Potrivit lui Chen Pokong, un comentator politic stabilit în SUA, numirea membrilor Comitetului Permanent este în întregime nedemocratică. Ei sunt adesea desemnaţi de către foştii lideri de partid şi prin înţelegerii private în spatele uşilor închise.

Cu membri din vechea conducere, va fi dificil pentru China să-şi reformeze sistemul politic, a declarat Chen pentru New Tang Dinasty Television (NTD), o televiziune independentă din New York, ce transmite în mare parte în limba chineză.

Perspectiva că nu va fi nicio reformă este îngrijorătoare pentru intelectuali, având în vedere problemele majore care sunt la ordinea zilei.

Oare vorbesc serios?

Tipul de reforme ce vor fi necesare pentru a menţine un nivel rezonabil de creştere a economiei Chinei, ating în mod inevitabil anumite teme sensibile din punct de vedere politic.

Kenneth Lieberthal de la Brookings Institution le numeşte pe unele dintre acestea ”importante şi la îndemână”, sau ”lucrurile atât de evident de neproductive în acest moment, încât în cazul în care nu le rezolvă, te întrebi că dacă nu fac asta ce fac”. Lieberthal a ţinut un discurs la un eveniment recent în Washington.

Lieberthal a numit trei politici de bază ale reformei. În primul rând, eliminarea sistemului de înregistrare a gospodăriilor. ”Este cea mai mare sursă de inegalitate din China. Cum să migrezi către o economie competitivă, dacă menţii un sistem care împiedică 300 de milioane de orăşeni să facă bani buni, să dobândească proprietăţii, precum şi să-şi exercite drepturile lor de cetăţeni. Ei trebuie să elimine fundamental sistemul (de înregistrare a gospodăriilor - n.r.)”, a precizat Lieberthal.

O a doua reformă ar fi de a schimba politica unui singur copil cu o politică de doi copii. Sistemul actual este o ”catastrofă demografică”, susţine Lieberthal. ”Dacă nu pot face acest lucru în acest moment, trebuie să vă puneţi întrebări cu privire la capacitatea lor de a-şi asuma orice chestiune sensibilă din punct de vedere politic”.

O schimbare finală este de a stabili un cadru juridic în care organizaţiile neguvernamentale să poată opera liber. Acest lucru va fi crucial pentru îmbunătăţirea mediului de care are nevoie China. Recent, Lieberthal a declarat: ”Interesele sunt construite în jurul celor care poluează. Este nevoie de... presiune de la bază pentru a se întâmpla ceva”.

Toate aceste schimbări, alături de multe altele, sunt necesare pentru a ”schimba direcţia” înspre care China şi economia chineză se va deplasa un deceniu de acum încolo. ”Trebuie să ia unele decizii majore pe care le-au remarcat deja, dar nu le-au pus în aplicare ... sau dacă te uiţi la direcţie, ei sunt într-o dificultate foarte, foarte serioasă, zece ani de acum încolo”.

Bariere împotriva reformei

Spre deosebire de ţările occidentale în care un preşedinte sau un prim-ministru îşi poate alege cabinetul - sau chiar în China antică, unde consilierii de încredere erau puşi în roluri-cheie - liderii Partidului Comunist Chinez trebuie să accepte colegii care li se alătură ca rezultat al compromisului făcut cu puternicii veterani ai partidului şi al luptei politice.

Hu Jintao a fost criticat că a fost un lider de partid incompetent care a stat în umbra lui Jiang Zemin. Chen Pokong afirma că nu a reuşit să implementeze măsurile de reformă pentru că mâinile îi erau legate.

Xi Jinping va trebui, de asemenea, să se confrunte cu interesele concurente, iar ”Cabinetul” care serveşte alături de el s-ar putea să nu fie dornic de a pune în aplicare ideile sale.

După cum a raportat anterior The Epoch Times, cea mai mare problemă care afectează conducerea Partidului Comunist Chinez implică responsabilitatea pentru persecuţia practicii spirituale Falun Gong.

Facţiunea lui Jiang Zemin a căutat să rămână la putere cu scopul de a evita să fie trasă la răspundere pentru crimele împotriva umanităţii comise împotriva practicanţilor Falun Gong. Necesitatea facţiunii lui Jiang Zemin de a rămâne la conducere a dus, în ultimele luni, uneori la o luptă deschisă care a izbucnit în rândul liderilor de partid.

Cu mai mulţi membri în noul Comitet Permanent care au legături strânse cu Jiang, şansele potrivit cărora Comitetul va acţiona pentru a schimba politica faţă de Falun Gong par îndepărtate.

În plus, au existat neînţelegeri de lungă durată în ce priveşte reforma politică obişnuită.

De exemplu, premierul care tocmai şi-a terminat mandatul, Wen Jiabao, a pledat în mod regulat pentru reformă politică, în timp ce Wu Bangguo, un puternic lider al Partidului, a punctat cei ”Cinci de nu”, respectiv: nu alegeri multipartite, nu pluralism, nu separaţia puterilor, nu sistem federal şi nu privatizare.

Reforma nu a ajuns astfel nicăieri, a precizat Chen.

Hu Ping, redactor-şef al revistei disidente Beijing Spring, a declarat pentru NTD că fenomenul corupţiei este atât de larg răspândit în China, încât majoritatea funcţionarilor din cadrul partidului se va confrunta cu ancheta în cazul în care noii lideri vor introduce reforme. Prin urmare, aceştia se opun cu încăpăţânare oricărui tip de reformă democratică, a afirmat Hu Ping.

Activistul pentru democraţie, Mou Chuanheng, a susţinut că majoritatea reprezentanţilor Congresului au beneficiat de ”sistemul socialist cu caracteristici chineze” şi se tem că reforma politică va ameninţa conducerea lor absolută.

Xi Jinping şi Li Keqiang nu vor fi capabili să spargă un astfel de mediu rigid, chiar dacă doresc să-şi facă simţită prezenţa şi să facă lucrurile în felul lor, a declarat Mou.

Prin urmare, speranţa Chinei pentru reformă nu poate veni decât de la oameni. Numai atunci când oamenii ies în faţă şi exercită o presiune suficient de mare, vor reuşi disidenţii din spatele scenei ai Partidului să se alăture lor şi să spargă tiparul, a precizat Mou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii