Schimbarea puterii în regimul comunist se reflectă în aparatul represiunii

Printre rezultatele celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului recent încheiat din China, a regăseşte o subtilă, dar importantă schimbare instituţională: şeful forţelor de securitate al Partidului Comunist Chinez nu mai face parte acum din Comitetului Permanent al Biroului Politic, sediul puterii partidului format din şapte bărbaţi.
Matthew Robertson
19.11.2012

Printre rezultatele celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului recent încheiat din China, se regăseşte o subtilă, dar importantă schimbare instituţională: şeful forţelor de securitate al Partidului Comunist Chinez nu mai face parte acum din Comitetului Permanent al Biroului Politic, sediul puterii partidului format din şapte bărbaţi. În schimb el va fi membru al Biroului Politic, un corp compus din 25 de cadre care au o autoritate mai mică.

Timp de aproape un deceniu, agenţia care supraveghează aproape toate aspectele legate de aplicarea legii, numită Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), a fost în esenţă o zonă de influenţă absolută, controlată de oamenii loiali fostului lider al regimului, Jiang Zemin. Acesta l-a inclus din 2002 pe Luo Gan, aghiotantul său de încredere şi din 2007 pe Zhou Yongkang, un individ sumbru, loial lui Jiang, cu legături adânci în industria petrolieră.

Cel mai probabil, noul lider este Meng Jianzhu, actualul secretar al Biroului Securităţii Publice şi membru recent al Biroului Politic.

Chestiunea controlului CAPL este una crucială pentru PCC. Partidul cheltuieşte 110 miliarde de dolari pe securitate naţională, mai mult decât suma cheltuită pentru apărarea naţională. Aparatul coercitiv gestionat de Comisie este masiv: acesta include un sistem de instanţe de judecată, lagăre de muncă de diferite tipuri, închisori, centre de detenţie, centre de spălare a creierului, birourile procurorilor, poliţie, forţe secrete de poliţie şi 1,5 milioane poliţişti ai Poliţiei Armate a Poporului - practic o armată permanentă.

Fără supraveghere, cine controlează forţele de securitate este capabil să joace un rol decisiv în influenţarea politicii interne, precum şi să adune o clientelă numeroasă care să beneficieze de distribuţia de fonduri enorme controlată de CAPL. Chen Guangcheng, activistul orb care a scăpat din arestul la domiciliu la începutul acestui an, a raportat că o sumă mare bani a fost înmânată celor care îl supravegheau, mulţi dintre ei având legături cu oficialii locali.

Lupta pentru putere

Faptul că CAPL va fi acum controlat de Biroul Politic este un produs al luptei politice dintre conducerea lui Hu Jintao şi facţiunea fostului lider Jiang Zemin, care a controlat agenţia de atât de mult timp, conform analiştilor politicii netrasparente a Chinei.

Jiang avea nevoie să menţină controlul forţele de securitate după iniţierea persecuţiei împotriva Falun Gong în 1999, o campanie de securitate fără precedent, care a necesitat investiţii masive, susţinute din resursele statului, pe care mulţi au văzut-o ca inutilă şi risipitoare. O sumă uriaşă a fost cheltuită pentru susţinerea campaniei, inclusiv în construcţia şi în extinderea lagărelor de muncă forţată şi a facilităţilor de spălare a creierului, dezvoltarea de sisteme de supraveghere extrem de avansate, precum şi mobilizarea masivă a agenţilor de securitate în întreaga ţară pentru a pune în aplicare edictul regimului.

Când Hu Jintao a venit la putere în 2002, Jiang a extins Comitetul Permanent cu două locuri, şi l-a adăugat pe Luo Gan şi pe Li Changchun, respectiv şefii CAPL şi ministrul Propagandei, pentru a se asigura că nu-i va fi perturbată campania. Zhou Yongkang a preluat postul lui Luo Gan. Dar, din cauza evenimentelor acestui an, nu mai era nimeni altcineva căruia să-i dea postul.

”Bo Xilai era candidatul lor pentru conducerea CAPL”, a precizat Xia Yiyang, director senior al politicii şi cercetării Fundaţiei Drepturilor Omului cu sediul la Washington, în cadrul unui interviu telefonic. ”Odată ce Bo Xilai a dispărut nu mai era nimeni calificat pentru a fi în Comitetul Permanent, cu experienţa sau cu reputaţia necesară să preia poziţia lui Zhou Yongkang”.

Planul de a-i oferi postul lui Bo s-a destrămat în mod spectaculos începând cu luna februarie a acestui an, atunci când Wang Lijun, şeful poliţiei aflat sub conducerea lui Bo, a fugit la Consulatul SUA în oraşul Chengdu din sud-vestul Chinei.

Anterior au existat, ceea ce analiştii au numit două centre de putere în cadrul regimului, cu Zhou Yongkang controlând CAPL din afara ariei de supraveghere eficientă a liderului regimului Hu Jintao. Aceasta a fost o inginerie dinamică organizată de Jiang înainte să plece, în care autoritatea semnificativă asupra portofoliilor a fost transferată membrilor Comitetului Permanent.

Recenta schimbare a însemnat că CAPL nu mai este o jucărie a lui Jiang Zemin, ci se află acum în controlul corespunzător al Partidului, iar ideea celor ”două nuclee” din cadrul partidului, una dintre ele fiind CAPL, nu mai există.

”E vorba despre consolidarea guvernării paridului unic, astfel încât să poată folosi CAPL pentru a oprima oamenii mai eficient şi nu ca acesta să se implice în luptele din interiorul Partidului”, a declarat Zhong Weiguang, un cercetător al totalitarismului, stabilit in Germania.

”Dar trebuie să ne fie clar: nu va fi nicio schimbare în modul în care aceştia utilizează CAPL pentru a persecuta poporul chinez”, a adăugat Zhong Weiguang.

Zona de război

Rolul CAPL şi dificultăţile inerente în orice reevaluare majoră a rolului său în controlul social, înseamnă că o schimbare semnificativă este foarte puţin probabilă, în ciuda scăderii profilului agenţiei, potrivit cercetătorului Xia.

”Problema este că noţiunea de ”menţinere a stabilităţii” reprezintă politica partidului. Aceasta este singura modalitate prin care îşi pot menţine puterea”, a precizat acesta. Termenul ”menţinerea stabilităţii”, reflectă o serie de tehnici coercitive aplicate de regim pentru a reprima disidenţa, începând de la mai "blânda" cenzura pe Internet până la partea mai dură a încarcerării şi torturii cu bastoane electrice.

”Aceasta este o zonă de război. Este o luptă. PCC se luptă împotriva întregii naţiuni. Există atât de multe probleme pe care ei nu le pot gestiona într-un mod normal, ca în alte ţări”, a susţinut Xia. ”Alte ţări pot gestiona problemele sociale, dar aici nu există nici un management. Ei folosesc puterea pentru a le rezolva”.

Sistemul de menţinere a stabilităţii, cel puţin în forma sa actuală, este determinat în mare parte de inovaţiile utilizate în modul în care a fost folosită constrângerea împotriva practicanţilor Falun Gong. Tehnicile utilizate împotriva practicii spirituale Falun Gong au fost mai apoi aplicate întregii populaţii, potrivit unei lucrării pe care Xia a prezentat-o Parlamentului European în 2011.

Dar având în vedere faptul că actualul şi sofisticatul sistem de violenţă a crescut în ultimii 13 ani în pas cu dezvoltarea economică rapidă a Chinei şi cu dislocările sociale aduse de creşterea economică dezechilibrată, găsirea unui nou mijloc de soluţionare a problemelor va fi imposibil, crede Xia.

”Este nevoie de ceva care să înlocuiască sistemul actual în cazul în care nu mai doresc să-l folosească, dar acest lucru presupune că întreaga societate ar trebui să se schimbe. Aceasta înseamnă reformă politică. Ei nu o vor lua pe acest drum. Deci trebuie să utilizeze acest sistem”.

Omniprezenţa cu care puterea CAPL invadează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor chinezi nu ar fi putut fi mai clar expusă ca în perioada de până la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, care s-a încheiat săptămâna trecută la Beijing. Zmeele şi porumbeii au fost interzise, cuţitele au fost scoase de pe rafturile magazinelor, mii de dizidenţi au fost reţinuţi sau alungaţi din Beijing, au fost puse în aplicare restricţii majore ale internetului, iar taxiurile au fost obligate să-şi blocheze ferestrele din spate, în cazul în care pasageri aveau de gând să arunce pe geam pliante politice.

”De data aceasta pentru cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului au folosit aproximativ 1,4 milioane de agenţi de securitate”, a precizat Xia. ”De ce credeţi că ar avea nevoie de această forţă de securitate masivă? Înseamnă că ei îşi consideră întreaga naţiune drept inamic”.

Nota editorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing , Wang Lijun, a fugit să-şi salveze viaţa la Consulatul SUA în Chengdu pe 6 februarie, a pus în mişcare o furtună politică care nu s-a diminuat. Lupta din spatele scenei se balansează în funcţie de atitudinea pe care o iau oficiali privind persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea cu mâinile pătate de sânge - oficialii promovaţi de fostul şef al PCC Jiang Zemin în scopul de a realiza persecuţia - caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să-şi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie să susţină, fie să se opună persecuţia împotriva Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor