Chinezii doresc în primul rând reforma democratică, arată un sondaj oficial

Un sondaj realizat de People’s Daily Online arată că susţinerea pentru un sistem politic democratic se află pe primul loc, fiind urmată de lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea traiului de viaţă şi dezvoltarea economică. Relaţiile externe ocupă ultimul loc.
Un sondaj realizat de People’s Daily Online arată că susţinerea pentru un sistem politic democratic se află pe primul loc, fiind urmată de lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea traiului de viaţă şi dezvoltarea economică. Relaţiile externe ocupă ultimul loc. (Weibo.com)

În timp ce Partidul Comunist Chinez (PCC) îşi concentrează viitorul pe reforma economică, ceea ce doresc de fapt oamenii este o reformă politică şi libertăţi mai mari, arată un sondaj online.

Chiar înaintea celui de-al 18-lea Congres Naţional al PCC, un sondaj de opinie publică, numit “Sondaj Online Axat pe cel de-al 18-lea Congres” şi desfăşurat de ziarul de stat People’s Daily, a chestionat priorităţile cititorilor săi. Principala prioritate a respondenţilor a fost un sistem politic democratic (56.414 voturi), eliminarea corupţiei a ocupat locul al 2-lea (36.641 voturi), îmbunatăţirea traiului de viaţă pe locul al 3-lea (32.410 voturi) şi dezvoltarea economică pe locul al 4-lea cu 12.470 de voturi.

Xi Jinping, noul Secretar General al PCC, şi alţi lideri de vârf au declarat că se vor concentra pe îmbunatăţirea condiţiei economice a ţării. Ei oferit slabe speranţe pentru o reformă politică democratică reală.

Printre cele mai des întâlnite comentarii lăsate de utilizatori cu privire la sondaj erau cele legate de nivelul de trai: obţinerea unui venit minim şi supravieţuire. Ei erau manifestaţi interes în creşterea salariilor şi pensiilor lor, anularea sistemului de înregistrare a locuinţelor şi obţinerea unei investiţii guvernamentale mai mari în educaţia primară.

Rezidentul din Shanghai Du a spus pentru The Epoch Times că oamenii aşteptau Congresul cu speranţa că vor primi un semn privind o posibilă reformă politică, fiind mai puţini interesaţi de reformele economice şi sociale.

Fara niciun dubiu, consideră Du, reformele economice au îmbunătăţit într-adevăr vieţile multora. Totuşi, fara o reformă politică în paralel cu îmbunătăţirea condiţiilor economice, puterea politică a fost folosit greşit pentru a confisca locuinţe, oficialii PCC jefuind populaţia, a declarat el.

Dl Du spune că PCC-ul acţionează precum o “mafie”, fara un sistem legal corespunzător. Vieţile oamenilor s-au înrăutăţit de fapt ca urmare a conducerii totalitare curente, a declarat el, din acest motiv el concluzionând că China trebuie să treacă printr-o reformă politică democratică reală.

Xie Chuntao, profesor la Şcoala de Partid a Comitetului Central al PCC, a scris recent într-un articol de opinie că desfăşurarea oricărei forme de reformă politică va fi mai dificilă decât orice reformă economică.

În timp ce reforma economică implică doar interese personale, reforma politică va avea un împac imens şi extins asupra intereselor liderilor şi cadrelor de la diferite nivelurile ale regimului: ar fi echivalentul unei revoluţii pe care PCC ar desfăşura-o împotriva sa, a declarat el. Rezistenţa la orice tip de reformă politică este astfel puternică.

În analizarea viitorului Chinei, Wu Fan, un comentator politic din New York, a explicat că există 3 scenarii posibile pentru PCC. Primul este ca PCC să meargă mai departe cu reforma. Al doilea este ca PCC să menţină situaţia actuală. Al treilea este ca PCC să meargă înapoi şi să devină şi mai represiv. Drumul reformei este format din reforme politice, economice, culturale şi sociale, toate acestea ghidând China spre o nouă direcţie, consideră Wu Fan.

El a adăugat că există 3 semne care arată înclinaţia lui Xi Jinping pentru reformă dar că cetăţenii chinezi, ţinând cont de ce au văzut până acum, nu sunt prea optimişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe