Nobuko Kan, o primă doamnă japoneză modernă
![](https://image.epochtimes-romania.com/2011/01/34073_top.jpg)
Soţia premierului japonez nu încetează să surprindă societatea niponă. Într-o ţară unde regulile sunt marcate strict de la naştere cu sudoare şi lacrimi, prima doamnă a Japoniei, Nobuko Kan, i-a surprins din nou pe cei din interior dar şi pe cei dinafară cu sinceritatea ei debordantă. La cei 65 de ani, populara Nobuko a declarat că 'nu s-ar mai căsători' cu premierul Naoto Kan, dacă ar avea şansa să trăiască o nouă viaţă. Simpatică, amuzantă şi curajoasă sunt câteva din calificativele care i se atribuie, notează joi ziarul El Pais.
Nobuko a explicat că este deja căsătorită de 40 de ani, prin urmare dacă i s-ar da şansa să se reîncarneze i-ar plăcea să experimenteze ceva diferit, pentru că orice persoană simte nevoia de schimbare. 'Am trăit asta o dată şi nu mă interesează să se mai repete', a spus ea în timpul unei cine la Clubul Corespondenţilor Străini. Şi nu miră sinceritatea ei având în vedere că, imediat după preluarea mandatului de către soţul său la 8 iunie, ea spunea că are 'opoziţia în casă'. Cu toate acestea, Naoto Kan afirmă că soţia lui este 'principalul său sprijin' şi 'votantul său cel mai critic' de la începerea carierei sale politice în 1976, chiar dacă nu a câştigat imediat în alegeri. El nu a reuşit să obţină un mandat de deputat decât în 1980.
'Îmi petrec timpul mai mult criticând-ul decât lădându-l. Poate că ar trebui să fiu mai puţin severă cu el', a recunoscut cea care la câteva zile după ce soţul era numit şef al guvernului publica o carte intitulată 'Ce naiba se va schimba în Japonia acum când ai devenit prim-ministru'. Între criticile pe care i le adresează soţului prima doamnă îi reproşează lipsa de pricepere în bucătărie, lipsa de gust în a se îmbrăca, lipsa de abilitate în citirea discursurilor, de a improviza sau chiar de a conduce.
Nobuko, o cunoscută activistă şi verişoară de gradul întâi a celui cu care este căsătorită de 40 de ani şi are doi copii, a mărturisit că atunci când a venit în iunie la Kantei, reşedinţa şefului guvernului, nu a adus decât haine de vară, ştiind cât de efemere au fost mandatele predecesorilor lui Naoto Kan. Dar a lăudat rezistenţa soţului şi 'pasiunea' lui de a schimba ţara în bine. Cu privire la dificilele dezbateri parlamentare, ea asigură că liderul Partidului Democratic îi spune înainte de sesiune: 'Nu îmi place deloc Parlamentul, dar mai bine acolo decât să discut cu tine'. Şi pleacă apoi spre Dietă.
Declaraţiile lui Nobuko intervin în mijlocul unei polemici provocată de plângerea unor femei împotriva guvernului, opuse legii care le obligă să renunţe la numele de fată atunci când se căsătoresc. Având în vedere că se acceptă un singur nume de familie, este covârşitor numărul femeilor obligate să adopte numele soţilor. Reclamantele susţin că legea aduce atingere libertăţii individuale garantate de Constituţie. În 1996, s-a elaborat un proiect care acorda femeilor dreptul de a păstra numele de fată, dar conservatorii l-au anulat considerând că această libertate ar putea submina uniuna familială. Reclamantele au cerut şi o despăgubire de un milion de yeni (9.252 de euro) pentru 'daune psihologice' suferite pentru pierderea fostului nume.