Trupe NATO pentru apărarea Groenlandei? Europa analizează opţiuni pentru a-l descuraja pe Trump

Groenlanda (Puixabay.com)
Redacţia
07.02.2025

Noi rapoarte afirma că ţările europene discută de fapt despre trimiterea de trupe în Groenlanda pentru a-l descuraja pe preşedintele Donald Trump, după ce acesta a declarat că preluarea controlului asupra insulei este o „necesitate absolută”, avertizând totodată cu privire la posibilitatea ca regimul comunist de la Beijing sau alţi rivali globali ai SUA să obţină bogăţiile minerale ale insulei, transmite Zerohedge.com.

Trump nu a exclus încă utilizarea forţei militare pentru a o cuceri, iar la începutul acestei săptămâni şeful NATO, Mark Rutte, a oferit un compromis prin care să permită NATO să securizeze în schimb vastul teritoriu arctic. Aceasta în timp ce premierul Danemarcei a insistat a rămas ferm în a susţine că Groenlanda nu este de vânzare.

„Nu voi susţine niciodată ideea de a lupta împotriva aliaţilor. Dar, desigur, dacă SUA pune condiţii dure Europei, avem nevoie de un răspuns colectiv şi robust,” a declarat reporterilor la Bruxelles premierul Mette Frederiksen, când liderii UE s-au reunit luni pentru discuţii privind apărarea.

Vineri, The Telegraph relatează despre cel mai extrem (şi trebuie să recunoaştem, foarte dubios) scenariu după cum urmează

Ţările NATO au discutat despre desfăşurarea de trupe în Groenlanda ca răspuns la ameninţarea lui Donald Trump de a folosi armata americană pentru a cuceri insula daneză.

Surse diplomatice au declarat pentru The Telegraph că Germania se numără printre zecile de aliaţi europeni care ar fi purtat discuţii informale cu privire la „ce ar face trupele NATO” dacă preşedintele american şi-ar pune în aplicare ameninţările.

S-au ridicat chiar întrebări cu privire la posibilitatea ca articolul 5, clauza de apărare reciprocă a alianţei militare occidentale, să poată fi invocat în cazul unei invazii americane a unui alt stat membru NATO.

Cu siguranţă că Rusia se bucură de acest exemplu neobişnuit şi distractiv de nelinişte şi vrajbă inter-NATO.

„Berlinul nu vrea să trimită trupe în Ucraina pentru că situaţia este «prea ambiguă», dar lansează în mod deschis zmeie cu privire la trimiterea de trupe NATO în Groenlanda”, a declarat un diplomat NATO pentru The Telegraph, comentând ironia situaţiei. „Este o busolă morală fără ac”.

Un oficial UE identificat drept Robert Briegeran - un general austriac responsabil de comitetul militar al UE - a declarat că trimiterea de trupe NATO în Groenlanda ar trimite un „semnal puternic ” către Washington. Desigur, există deja unele trupe NATO şi americane staţionate acolo, trebuie remarcat.

Luna trecută, când controversa a apărut pentru prima dată, ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulson, a recunoscut că Danemarca „a neglijat timp de mulţi ani să facă investiţiile necesare în nave şi în aeronave care vor ajuta la monitorizarea regatului nostru, iar acum încercăm să facem ceva în această privinţă”.

Dar, în acest moment, pare prea puţin şi prea târziu, deoarece Washingtonul continuă să încerce o tranzacţie de cumpărare sau preluare.

Importanţa geopolitică a Groenlandei a crescut odată cu topirea vastei sale calote glaciare, transformând insula într-un actor-cheie în securitatea globală şi în extragerea resurselor.

Dincolo de rolul său de gazdă a unei baze militare americane esenţiale pentru detectarea rachetelor şi supravegherea spaţiului, rezervele neexploatate de aur, diamante, uraniu şi minerale de pământuri rare ale Groenlandei au făcut-o un premiu râvnit în competiţia pentru dominaţia asupra mineralelor strategice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor