Rusia: FSB va controla toate contactele dintre oamenii de ştiinţă ruşi şi străini
La 3 februarie, ziarul Vedomosti a raportat că autorităţile ruse prin - comisia guvernamentală privind activitatea legislativă - au aprobat un proiect de lege al Ministerului Ştiinţei şi Învăţământului Superior - MSU - al Federaţiei Ruse, potrivit căruia toţi „subiecţii activităţii ştiinţifice” din ţară vor fi obligaţi să informeze Serviciul Federal de Securitate (FSB) cu privire la cooperarea lor cu străinii prin intermediul unui sistem informaţional special, transmite Meduza.io.
Publicaţia T-invariant a studiat iniţiativa şi spune ce resurse vor fi necesare pentru a crea şi sprijini „serviciile guvernamentale de monitorizare a oamenilor de ştiinţă”, de ce, în forma sa actuală, noua normă va complica activitatea cercetătorilor, funcţionarilor şi chiar a forţelor de securitate înseşi.
Conform modificărilor, toate universităţile şi institutele de cercetare, precum şi alţi „subiecţi ai activităţilor ştiinţifice, tehnico-ştiinţifice şi inovatoare”, de stat şi privaţi, trebuie să transmită informaţii despre toate „lucrările planificate” în care există orice participare a cetăţenilor şi organizaţiilor străine, precum şi a persoanelor juridice ruse ai căror fondatori sunt străini sau organizaţii străine.
Aceste informaţii vor trebui încărcate în Sistemul Unificat de Informaţii de Stat pentru Înregistrarea Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării şi Lucrărilor Tehnologice în scopuri civile (EGIS NIOKTR), iar acolo, ofiţerii de informaţii vor putea evalua contactele ştiinţifice internaţionale planificate pentru ameninţările la adresa securităţii naţionale.
În plus, până la 1 decembrie 2025, toate organizaţiile educaţionale şi ştiinţifice trebuie să publice informaţii cu privire la orice acorduri internaţionale (plătite şi gratuite) cu persoane fizice şi juridice străine care au fost încheiate înainte de intrarea în vigoare a noilor norme (şi în cazul în care acestea sunt planificate să intre în vigoare înainte de 1 decembrie 2025) în vederea verificării de către funcţionarii FSB.
Legea (cu excepţia anumitor dispoziţii) va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.
De asemenea, guvernul intenţionează să aprobe o listă de domenii de activitate ştiinţifică şi tehnico-ştiinţifică, precum şi dezvoltări experimentale, în care participarea persoanelor fizice şi juridice străine va fi posibilă numai cu acordul FSB.
FSB promite să nu încalce „libertatea de creativitate ştiinţifică”.
Separat, proiectul de lege menţionează că „mecanismul de control de către FSB va consolida controlul asupra transferului rezultatelor ştiinţifice în afara Federaţiei Ruse, fără a încălca libertatea creativităţii ştiinţifice şi fără a crea obstacole” pentru activitatea universităţilor şi a institutelor de cercetare.
Iar FSB intenţionează să efectueze controlul său „în paralel cu examinarea efectuată de instituţia bugetară federală de stat «Academia Rusă de Ştiinţe» prin intermediul Sistemului informaţional de stat unificat al cercetării ştiinţifice şi tehnice”.
Administraţia prezidenţială rusă pentru politică ştiinţifică şi educaţională a solicitat să se ţină seama de observaţiile lor cu privire la acest proiect de lege. În conformitate cu legislaţia actuală, nicio universitate şi niciun institut de cercetare din Rusia nu poate primi aprobarea pentru niciun acord de cooperare internaţională dacă participantul străin (nu contează dacă este o persoană fizică sau juridică):
- este înregistrat într-un stat „neprietenos” ( 49 de ţări în total);
- are un paşaport al unei ţări „neprietenoase”;
- este o persoană sau o organizaţie care este asociată cu activităţile „organizaţiilor indezirabile”;
- este o persoană sau o organizaţie care „reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Federaţiei Ruse” (nu se specifică ce înseamnă această formulare);
- are restricţii privind intrarea în Federaţia Rusă;
- are un cazier judiciar în vigoare în Federaţia Rusă.
Atunci când se lucrează la un nou proiect de lege, aceste restricţii existente ar trebui luate în considerare, scrie Elena Nechaeva, şef adjunct al Departamentului pentru politică ştiinţifică şi educaţională din cadrul preşedintelui Federaţiei Ruse, în concluzia sa.
Rusia colaborează de 70 de ani cu CERN, unul dintre cele mai importante centre ştiinţifice din lume (vă amintiţi de Large Hadron Collider?). Războiul din Ucraina a distrus aceste legături. Ce legătură are Mihail Kovalchuk, prietenul lui Putin, cu asta?
FSB încearcă de 10 ani să controleze contactele oamenilor de ştiinţă cu străinii. Presiunea a crescut de la începutul războiului din Ucraina
Aceasta nu este prima încercare a FSB de a întări controlul asupra contactelor internaţionale ale oamenilor de ştiinţă.
În urmă cu aproape 10 ani, angajaţii MSU au declarat pentru revista Nature că publicaţiile lor trebuiau acum să fie supuse „premoderării” de către FSB înainte de a fi trimise revistelor ştiinţifice sau conferinţelor. La acea vreme, conducerea MSU şi funcţionarii din cadrul Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei au susţinut că nu există niciun motiv de îngrijorare.
Introducerea noilor norme a fost legată de extinderea legislaţiei privind secretele de stat, care a avut loc în mai 2015, pe fondul primei faze a invaziei ruse în Ucraina.
Iuri Rizhov, academician al Academiei Ruse de Ştiinţe şi activist pentru drepturile omului, a remarcat că prorectorul pentru securitate „a existat, există şi va exista în toate universităţile, dar nici măcar în perioada sovietică nu citea articole ştiinţifice”.
Serviciul special a iniţiat, de asemenea, dosare penale împotriva unor oameni de ştiinţă importanţi care nu au legătură cu subiecte militare. Aceştia sunt urmăriţi penal pentru rezultate ştiinţifice de calitate insuficientă sau pentru donaţii nedovedite către FBK.