Agenţia de spionaj extern a Rusiei susţine că NATO doreşte să îl detroneze pe Zelenski prin noi alegeri
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/06/167994_top.jpg)
Agenţia de spionaj extern a Rusiei (SVR) a afirmat săptămâna trecută că a primit informaţii potrivit cărora NATO doreşte să îl detroneze pe Zelenski prin organizarea de noi alegeri, după ce trimisul special al SUA pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg, a cerut acestei ţări să organizeze în sfârşit alegerile prezidenţiale şi parlamentare mult întârziate, comentează Andrew Korybko via Substack.
SVR a adăugat că blocul va lansa o campanie de informare pe scară largă pentru a-l discredita pe Zelenski prin expunerea corupţiei sale, cum ar fi fondurile pe care el şi echipa să le-ar fi furat prin diverse mijloace.
Aceasta nu este prima dată când SVR pretinde că are cunoştinţă de comploturi occidentale de înlocuire a lui Zelenski, unele dintre acestea fiind citate şi analizate aici atunci când s-a evaluat veridicitatea celui despre care s-a raportat în august anul trecut, însă nimic de acest fel nu s-a întâmplat până acum. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că ultimele lor afirmaţii nu ar trebui luate în serios.
Observatorii ar trebui să îşi amintească, de asemenea, că Putin însuşi a prezis în iunie anul trecut că Occidentul va face demersuri în prima jumătate a anului 2025 pentru a-l înlocui pe Zelenski.
Comentariile lui Kellogg citate anterior şi articolul ulterior al Politico despre cum „Ucraina se sperie în timp ce SUA şi Rusia fac presiuni pentru alegeri” sugerează că există un oarecare adevăr în ultima afirmaţie a SVR, deşi rămâne de văzut dacă Ucraina va organiza alegeri mai târziu în acest an şi dacă Zelenski chiar va candida în acest caz.
Cu toate acestea, se poate argumenta că Trump preferă sa îl elimine pe Zelenski, deoarece acesta a fost principalul atu al administraţiei Biden în materie de politică externă şi, în plus, cei doi nu se plac prea mult.
Înlocuirea democratică a lui Zelenski, chiar dacă procesul nu este liber şi corect în cazul în care SUA se amestecă în el pentru a se asigura fie că nu candidează, fie că pierde dacă o face, este cel mai „salvator” mijloc de a atinge acest scop, deoarece Occidentul îl poate prezenta apoi ca o presupusă dovadă că Ucraina este o „democraţie reală”.
Întoarcerea lui Trump la putere anunţă o nouă eră în relaţiile internaţionale, astfel încât acesta ar putea dori să înlocuiască liderii liberal-globalişti precum Zelenski cu alţii populist-naţionalişti care să îl ajute să îşi pună în aplicare agenda.
Prin urmare, rămânerea sa la putere ar putea împiedica noua eră populist-naţionalistă iniţiată de Trump, de unde şi necesitatea de a-l înlocui cu cineva mai apropiat de viziunea sa asupra lumii. În timp ce speculaţiile abundă cu privire la cine ar putea fi ipotetic, se poate argumenta că fostul consilier al lui Zelenski, Alexei Arestovici, ar fi un candidat principal datorită politicilor pragmatice pe care le-a adoptat.
În orice caz, totul ar trebui să devină mai clar după călătoria lui Kellogg la Kiev la mijlocul acestei luni, despre care surse susţin că va urma participarea sa la Conferinţa de securitate de la München din 14-16 februarie.
Vor urma probabil scurgeri de informaţii despre discuţiile sale cu Zelenski şi alţi lideri europeni. Acest lucru va permite observatorilor să se facă o idee mai bună despre veridicitatea ultimului raport al SVR. Dacă i se acordă chiar şi o credibilitate parţială într-un sens obiectiv, atunci mai mulţi oameni ar putea lua şi mai în serios următoarele lor rapoarte.