"Agonia României": Fost ambasador al SUA la Bucureşti subliniază amestecul Rusiei în alegeri
![](https://image.epochtimes-romania.com/2012/12/66294_top.jpg)
Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, scrie, într-un articol de opinie publicat în euobserver, că "există dovezi substanţiale" că serviciile de informaţii ruseşti au interferat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Intitulat ”Agonia României”, editorialul susţine că interferenţa Rusiei în alegerile unui stat UE şi NATO este problematică, mai ales că ţara noastră găzduieşte 10.000 de soldaţi NATO la Constanţa şi sisteme de apărare la Deveselu:
Împărtăşesc îngrijorarea profundă cu privire la interferenţa străină şi susţin cu tărie investigaţiile efectuate de Comisia Europeană în temeiul Digital Services Act şi de guvernul român cu privire la încălcarea legislaţiei electorale. Cred, de asemenea, că problemele sunt mult mai profunde.
La fel cum vedem în alte părţi ale Europei, nemulţumirea profundă faţă de guvernare a creat o atmosferă toxică în care dezinformarea şi propaganda prosperă.
Gitenstein s-a remarcat în timpul mandatului prin susţinerea fermă a pricipiilor statului de drept şi a justiţiei în România, într-o perioadă în care acestea se aflau sub asalt, în ultimii ani fiind ambasador al SUA pe lângă UE, numit de administraţia Biden.
Anularea alegerilor este un act pe cât de extraordinar, pe atât de îngrijorător.
Interferenţa Rusiei în alegerile unui stat membru al UE şi al NATO este la fel de problematică. România este un membru puternic al alianţei NATO, cu peste 10 000 de soldaţi planificaţi la Constanţa, cu sisteme critice de apărare antirachetă la Deveselu şi cu alte planuri de extindere a trupelor NATO în alte părţi ale României.
În concluzie, Comisia Europeană ar trebui să finalizeze şi să facă publice concluziile investigaţiei sale privind interferenţa Rusiei înainte ca alegătorii să se întoarcă la urne în luna mai. La fel şi autorităţile române ar trebui să raporteze cu privire la ancheta lor privind încălcarea legislaţiei electorale.
Comisia Europeană ar trebui să facă din salvarea mass-mediei locale prin sprijinirea investiţiilor de capital în mass-media un element central al agendei sale de guvernare, la fel cum am făcut pentru vehiculele electrice. Captura oligarhică şi politică şi prăbuşirea mass-mediei în România şi în alte state membre ale UE reprezintă un eşec moral şi de piaţă. Mass-media independentă este o infrastructură esenţială pentru democraţie în UE, la fel ca în Statele Unite.
Dar, cel mai important, partidele politice stabilite trebuie să ofere soluţii la problemele cronice cu care se confruntă românii obişnuiţi. Sunt încrezător că există lideri politici care au talentul politic & substanţial pentru a face acest lucru. Dar dacă nu o fac, extrema dreaptă, nativiştii şi trolii ruşi vor continua să agite spiritele în România şi în alte state membre ale UE.
Acum este momentul să acţionăm, în România, în Europa Centrală şi de Est şi în Statele Unite. Pentru că ceea ce se întâmplă în România ne va afecta în cele din urmă pe toţi. Aşa cum spunea preşedintele Reagan în ultimul său an de mandat, referindu-se la Europa: „Păstrarea unei Europe paşnice, libere şi democratice este esenţială pentru păstrarea unor Statele Unite paşnice, libere şi democratice”.
O UE instabilă din punct de vedere politic, sfâşiată de tulburări politice promovate de state membre autocratice corupte, reprezintă o ameninţare la adresa alianţei transatlantice din cadrul NATO şi al UE - un parteneriat care a adus mari beneficii americanilor şi a menţinut pacea şi stabilitatea lumii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.