Comandanţii iranieni cer ayatollahului să anuleze fatwa împotriva armelor nucleare
![](https://image.epochtimes-romania.com/2021/02/148353_top.jpg)
Liderul suprem al Iranului ar trebui să revoce o fatwa care interzice dezvoltarea armelor nucleare dacă regimul vrea să supravieţuiască, au declarat comandanţii săi militari de top, potrivit Telegraph.
Într-o intervenţie extraordinară a liderilor Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), Ayatollahului Ali Khamenei i s-a spus că Iranul trebuie să deţină arme nucleare pentru a face faţă „ameninţărilor existenţiale” din partea Occidentului.
Mai mulţi comandanţi de rang înalt fac presiuni pentru dezvoltarea unei bombe atomice.
„Nu am fost niciodată atât de vulnerabili şi aceasta poate fi ultima noastră şansă de a obţine una înainte de a fi prea târziu”, a declarat un oficial pentru The Telegraph.
Fatwa - un edict religios - a fost menţionat pentru prima dată la o reuniune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în 2005.
În cadrul acesteia, Khamenei a insistat că astfel de arme sunt „absolut interzise”, de islam.
Generalii iranieni văd Occidentul ca pe o ameninţare existenţială, în special odată cu reluarea sancţiunilor dure ale lui Donald Trump, iar fatwa este singura constrângere care împiedică dezvoltarea armelor nucleare, potrivit mai multor oficiali iranieni - deşi exilaţii au susţinut recent că în Republica Islamică se lucrează la crearea de rachete nucleare în ciuda acestui fapt.
Un oficial iranian a declarat pentru The Telegraph din Teheran: „Liderul a interzis negocierile cu americanii şi dezvoltarea armelor nucleare, care par a fi singurele modalităţi de supravieţuire [a regimului], şi conduce regimul spre colaps”.
„De ceva timp suntem la doar câteva apăsări de buton distanţă de construirea unei arme nucleare, dar presiunile şi justificările pentru a avea una sunt mai mari ca niciodată.
„Ameninţarea existenţială cu care ne confruntăm acum a determinat mai mulţi comandanţi de rang înalt - care anterior insistau să urmeze îndrumările liderului suprem - să facă presiuni pentru fabricarea unei arme atomice.”
Presiunea exercitată asupra lui Khamenei de politicienii de linie dură s-a intensificat public în ultimele luni.
Anul trecut, zeci de parlamentari iranieni au îndemnat Consiliul Suprem de Securitate Naţională să îşi revizuiască politica nucleară.
Un deputat a declarat că fatwa lui Khamenei a rămas în vigoare, dar a sugerat ca, în islamul şiit, hotărârile se pot schimba „în funcţie de timp şi circumstanţe”.
Un alt deputat a declarat: „Cred că trebuie să efectuăm un test cu bombă nucleară şi nu există altă cale pentru noi”.
Kamal Kharazi, un consilier al lui Khamenei, a declarat în noiembrie că fatwa liderului suprem este singura constrângere privind dezvoltarea armelor nucleare.
El a spus: „Dacă Republica Islamică Iran se confrunta cu o ameninţare existenţială, nu vom avea de ales decât să ne ajustăm doctrina militară. Avem deja capacităţile tehnice de a produce arme - doar un decret religios care interzice armele nucleare ne împiedică să facem acest lucru.”
Miercuri, un canal Telegram asociat cu IRGC a susţinut că Iranul are capacitatea tehnică de a construi arme nucleare. Acesta a postat: „Nu avem o bombă nucleară, dar dacă vrem, vom construi una”.
Un membru al forţei paramilitare iraniene Basij a declarat pentru The Telegraph: „De ce să nu avem [o bombă nucleară]? Este dreptul nostru absolut şi este nedrept să ni se refuze.
„Lumea are nevoie de un şoc pentru a se reseta, iar Iranul i-ar face o favoare testând o bombă atomică. Occidentul nu ne priveşte într-un mod bun. Trebuie să schimbăm asta”.
În noiembrie, şeful MI6, Sir Richard Moore, a declarat: „Miliţiile aliate ale Iranului din Orientul Mijlociu au suferit lovituri grave, dar ambiţiile nucleare ale regimului continuă să ne ameninţe pe toţi, în special pe prietenii Franţei şi ai Regatului Unit din regiunea Golfului....”
Stocurile de uraniu „nu au nicio utilizare civilă”
În decembrie, Marea Britanie, Franţa şi Germania au declarat că stocurile de uraniu puternic îmbogăţit ale Iranului au atins, de asemenea, „niveluri fără precedent, din nou fără nicio justificare civilă credibilă”.
Cu toate acestea, în public, preşedintele Iranului a negat existenţa unui program nuclear. Masoud Pezeshkian le-a spus joi ambasadorilor străini: „Războiul nu este în interesul nostru şi nu căutăm arme nucleare”.
Într-o referire aparentă la partizanii interni ai liniei dure, el a adăugat: „Chiar şi cei care pretind că doresc acest lucru nu ne pot împinge spre arme nucleare.”
Ali Shamkhani, consilierul lui Khamenei, a declarat săptămâna aceasta: „Iranul nu a urmărit niciodată arme nucleare şi nu o va face niciodată. Cu toate acestea, îşi va apăra pe deplin drepturile legale în dimensiuni politice şi tehnice cu toată puterea sa.”
Revenirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA a fost o altă lovitură pentru Teheran.
Comandanţii IRGC se tem că liderul suprem al Republicii Islamice împinge regimul spre colaps prin blocarea negocierilor cu SUA, notează The Telegraph.
Marţi, Trump şi-a reluat campania de „presiune maximă” asupra Iranului, inclusiv eforturile de a-l împiedica să obţină o armă nucleară prin reducerea la zero a exporturilor sale de petrol.
Măsura a restabilit poziţia dură a lui Trump din primul său mandat, inversând ceea ce el a considerat a fi o abordare mai slabă a lui Joe Biden, predecesorul său democrat.
Ordinul a restabilit politica lui Trump din primul mandat de a sugruma economia Iranului prin sancţiuni economice stricte, în speranţa de a forţa negocieri care să limiteze programele sale nucleare şi de arme balistice.
Dar noua rundă de „presiune maximă” este diferită, deoarece guvernul iranian este mai slab, iar economia să mai fragilă.
Miercuri, Trump a declarat că ar dori în continuare să încheie o înţelegere cu Iranul, postând pe reţeaua sa socială Truth: „Aş prefera cu mult un acord de pace nuclear verificat, care va permite Iranului să crească şi să prospere în mod paşnic.
„Ar trebui să începem să lucrăm la el imediat şi să avem o mare sărbătoare în Orientul Mijlociu atunci când este semnat şi finalizat. Dumnezeu să binecuvânteze Orientul Mijlociu!”.
Ayatollahul respinge negocierile
Cu toate acestea, Khamenei a respins vineri posibilitatea unor negocieri sau a unui acord cu SUA.
El le-a spus comandanţilor armatei din Teheran: „Trebuie să înţelegem corect acest lucru - ei nu ar trebui să pretindă că, dacă ne aşezăm la masa negocierilor cu acel guvern, problemele vor fi rezolvate”.
El a adăugat că „nicio problemă” nu va fi rezolvată prin negocierea cu America şi că a face acest lucru nu ar fi „inteligent, înţelept sau onorabil”.
El a avertizat: „Ei [oficialii americani] vorbesc despre noi şi ne ameninţă. Dacă ei ne ameninţă, noi îi vom ameninţa. Dacă ei îşi pun ameninţările în aplicare, noi ne vom pune ameninţările în aplicare. Dacă ei încalcă securitatea naţiunii noastre, noi le vom încălca securitatea fără nicio îndoială”.