Nicuşor Dan: O parte dintre votanţii lui Călin Georgescu nu ştiau cine este. Şi eu am aflat târziu că era la 6-10% în sondaje
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a opinat, într-o intervenţie la Digi24, că o parte din votanţii lui Călin Georgescu nu erau conştienţi de poziţiile sale anti-UE şi anti-NATO şi probabil au văzut în el un vot de blam pentru actuala clasa politică.
Nicuşor Dan: Eu cred că multă lume va vota cu Elena Lasconi în turul 2, pentru că nu este o alegere oarecare. Este o alegere între cineva care nu are niciun fel de dubiu că locul României este în Uniunea Europeană şi NATO. Deci, pe politică externă, nu există niciun fel de dubiu în privinţa opţiunilor politice pe care Elena Lasconi le are, şi, de cealaltă parte, avem o persoană care vrea să se distanţeze de această direcţie atlantică. Deci, asta este unica alegere pe care noi trebuie să o facem pe 8 decembrie. Şi atunci, pentru multă lume, cu cât vor afla mai multe despre cine este Călin Georgescu, eu cred că alegerea va fi foarte simplă.
Jurnalistă: Haideţi să ne uităm la votanţii lui Călin Georgescu. Aţi spus şi dumneavoastră că aveţi nevoie de elemente care să vă explice sau să înţelegeţi foarte limpede ce s-a întâmplat. Ce avem aici este un sondaj ISCOP realizat în ziua alegerilor. Pe o estimare de 19,9%, ce vedem pe primul grafic? La ora 21, estimarea era că atât va obţine Călin Georgescu. Mai puţin diaspora. În total, a obţinut 23%.
Cum interpretăm acum aceste grafice? Primele coloane reprezintă categoriile de vârstă, pe albastru. Deci, 31% dintre tinerii care s-au dus la vot, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, l-au votat pe Călin Georgescu. Apoi, din categoria de vârstă 25-34 şi 34-44 de ani, vedem că o treime, am putea spune, dintre tineri şi persoanele active au fost convinşi de Călin Georgescu în turul 1 al acestor alegeri prezidenţiale. În egală măsură, bărbaţi şi femei: 20% dintre bărbaţi şi 20% dintre femei. Restul de 80% au votat cu ceilalţi candidaţi.
Dacă ne uităm la studii, vedem 23% cu studii medii, 20% cu studii primare sau fără şcoală, şi 13% cu studii superioare. Ce vă spun aceste cifre?
Nicuşor Dan: Eu cred că trebuie să ne uităm cu mare atenţie la primul grafic pe care dumneavoastră l-aţi prezentat şi cred că el trebuie corelat cu încrederea în instituţiile tradiţionale de comunicare, în special televiziunea. Deci, avem multe probleme în România: cu clasa politică, cu instituţiile, dar şi cu instituţiile media.
O parte dintre oameni nu mai folosesc media tradiţională pentru a se informa despre societate şi, astfel, se duc pe canale alternative. Şi aici, cu toate problemele media tradiţionale, ele filtrează informaţiile astfel încât ceea ce livrează să fie cât mai conform cu realitatea. Pe când, în zona reţelelor sociale, mai ales TikTok, nu există niciun fel de cenzură. Oamenii sunt...
Jurnalistă: Există cenzura bulei, una pe care nu o sesizează toată lumea. Această cenzură te face să vezi în continuare ceea ce ai căutat o dată. Tu nu ai mai multe opinii, spre deosebire de presa mainstream. Cu toate păcatele presei, am observat această atitudine şi la partidele mainstream.
Dincolo de a părea o pasare a responsabilităţii între presă şi partide, mai important este să explicăm fenomenul social. Oamenii acolo nu primesc informaţii din toate zonele, ci sunt canalizaţi într-o singură direcţie. Doi, instituţii ale statului care trebuiau să prevină acest fenomen. Spuneţi că Călin Georgescu este pro-rus, susţine un Ro-exit. Instituţiile statului ce au păzit?
Nicuşor Dan: Eu în niciun caz nu sunt de această opinie, dar cred că oamenii cu astfel de opinii trebuie să se exprime. Problema cu instituţiile statului este că nu s-au uitat la mecanismele prin care aceşti oameni au fost promovaţi. Există o lege a finanţării partidelor şi campaniilor electorale care prevede sumele permise pentru cheltuieli şi contribuţiile externe interzise.
Sunt convins că la nivelul de incompetenţă al Autorităţii Electorale Permanente, nimeni nu s-a uitat pe TikTok ca autoritate a statului român. Ei cu greu au gestionat un referendum la Bucureşti, darămite aceste mecanisme sofisticate.
Jurnalistă: Pe ecran, cei de acasă văd câteva declaraţii ale lui Călin Georgescu: "Scutul Deveselu este o ruşine diplomatică, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie."
Nicuşor Dan: Exact ce spuneam. România a ajuns la nivelul de dezvoltare economică actual datorită garanţiilor apartenenţei la Uniunea Europeană şi NATO. Declaraţia aceasta este una dintre cele mai grave făcute de acest candidat.
Jurnalistă: Cum explicaţi susţinătorilor lui Călin Georgescu importanţa scutului Deveselu, cei care se tem acum de război?
Nicuşor Dan: Este dreptul lui să aibă aceste credinţe. Problema este ca aceste credinţe să fie bine cunoscute de toţi cei care i-au dat votul şi cei care intenţionează să i-l dea.
Jurnalistă: Credeţi că Călin Georgescu este o surpriză pentru votanţii săi?
Nicuşor Dan: O parte dintre ei nu ştiau cine este. Şi eu am aflat târziu că era undeva la 6-10% în sondaje. Cred că mulţi au văzut în el un vot de blam pentru clasa politică.
Jurnalistă: Pot algoritmii să crească un candidat în câteva zile?
Nicuşor Dan: Da. Nu a fost o fraudă la vot, dar modul în care au fost influenţaţi prin TikTok ar trebui analizat de o instituţie a statului.
Jurnalistă: Marcel Ciolacu a spus că sursa de finanţare e de urmărit. Sumele folosite online sunt peste limitele legale.
Nicuşor Dan: Nu ştiu dacă sursa a fost internă sau externă.
Jurnalistă: Ce înseamnă sursă externă?
Nicuşor Dan: Poate Rusia, poate oameni de afaceri sub influenţă rusească. Dar nominalizarea şefului Autorităţii Electorale Permanente de PSD este o problemă, domnul Greblă fiind total incompetent.