Zegrean: Dacă există condiţii, CCR poate anula alegerile

Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.11.2024

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean susţine că, în cazul în care există motive întemeiate, Curtea Constituţională poate anula primul tur al alegerilor prezidenţiale. De asemenea, Curtea Constituţională are rolul de a valida noul preşedinte al României, iar înainte de a lua această decizie, CCR verifică dacă au existat nereguli în procesul electoral, scrie ştiripesurse.ro.

Astfel, conform articolului 146 din Constituţie, Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului. Totodată, conform articolului 82 din Constituţie, Curtea Constituţională validează rezultatul alegerilor.

Curtea Constituţională urmează să judece două cereri de anulare a primului tur al alegerilor pentru Cotroceni. Este vorba de cereri formulate de Cristian Terheş şi de Sebastian Popescu, au declarat pentru G4Media surse care au preferat să-şi păstreze anonimatul.

În momentul ăsta, domnul candidat Călin Georgescu a trecut de furcile caudine, el a fost validat, nu se mai poate face nimic. În schimb, după ce vin cifrele oficiale de la Biroul Electoral Central, cineva poate sesiza Curtea Constituţională şi eu mă aştept să o şi facă. Atunci când au decis asta, eu le-am spus să nu organizeze alegerile trei săptămâni la rând, că ne vom trezi cu alegerile contestate. N-au vrut să asculte.

Curtea Constituţională este obligată să analizeze dosarul alegerilor şi pot exista diferite tipuri de soluţii pe care le vor dispune judecătorii.

Vă dau un exemplu, dar vă rog să-l luaţi ca atare: dacă Curtea Constituţională constată nereguli majore, se poate anula inclusiv primul tur de scrutin. Este un exemplu şi trebuie să reţinem că doar Curtea este cea care validează alegerea preşedintelui României”, a spus Augustin Zegrean, pentru ştiripesurse.ro.

De ce s-ar putea contesta alegerile în România şi situaţii similare din Europa

Fostul preşedinte al CCR a dat exemple de alte curţi constituţionale din Europa, care au anulat alegerile şi a explicat că la noi, un motiv de contestare ar putea fi „proasta organizare a alegerilor”, o situaţie cum s-a întâlnit în Germania.

„Curţi Constituţionale din Europa au mai făcut asta, au mai anulat alegeri. În Germania au luat decizia de a le anula pe motiv ca au fost prost organizate alegerile, în Lituania au dat jos preşedintele ales pentru că au constatat după turul II că nu îndeplinea condiţiile. În Turcia au declarat neconstituţional partidul de guvernământ, care câştigase alegerile cu 70%”, a mai spus Zegrean.

Augustin Zegrean ne-a explicat că în ipoteza în care s-ar ajunge în România în situaţia anulării alegerilor, atunci s-ar organiza noi alegeri, dar nu cu aceiaşi actori.

Fostul preşedinte al CCR susţine că s-a confruntat cu situaţia alegerilor prezidenţiale contestate în anul 2009, la turul II, atunci când s-a dat bătălia între Traian Băsescu şi Mircea Geoană.

„Am avut situaţia asta în 2009, când a fost sesizată CCR pentru că Băsescu a fost acuzat de fraudarea voturilor. Curtea Constituţională a analizat, a cerut renumărarea voturilor şi s-a constatat că, de fapt, lui Băsescu îi fuseseră luate din voturi. Astfel, după analiza tuturor elementelor, Curtea a decis să-l valideze pe Traian Băsescu. Se putea, însă, dacă după întreaga analiză a Curţii Constituţionale se constata că Mircea Geoană a avut mai multe voturi să fi fost invers. De aceea vă spun că doar Curtea validează un candidat şi Curtea are obligaţia să verifice totul înainte de a-l valida/invalida”, a mai explicat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor