Cum răspund oficialii TikTok la întrebările legate de victoria neaşteptată a lui Georgescu în cursa prezidenţială şi campania sa online
Victoria din primul tur a ultranaţionalistului şi pro-rusului Călin Georgescu a declanşat o undă de şoc cu privire la traiectoria politică a României, multe preocupări concentrându-se pe modul în care o campanie desfăşurată pe TikTok a reuşit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut.
În acest sens, Valerie Hayer, lidera grupului liberal Renew Europe, a solicitat ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde întrebărilor privind rolul platformei în primul tur al cursei pentru Cotroceni.
La rândul său, Paginademedia.ro a trimis mai multe întrebări către TikTok, după rezultatele alegerilor de duminică, inclusiv o captură cu o postare cu un fals sondaj de opinie în care Georgescu era prezentat ca fiind pe primul loc cu 67%.
Oficialii TikTok au declarat pentru site-ul citat că au sesizat mişcări încă din luna septembrie, dar nu au detaliat şi nu au menţionat vreun candidat.
“În raportul nostru din septembrie, am făcut public că am demontat o reţea care targeta audienţa în limba română, însă nu avem dovezi care să sugereze că această reţea este legată de actuala campanie pentru Preşedinţie”, a precizat unul dintre oficiali.
Totuşi, potrivit Paginademedia.ro, în afara acestui răspuns, oficialii TikTok mai mult s-au dezvinovăţit, decât au venit cu explicaţii clare. Nu au dat cifre despre Călin Georgescu din reţeaua lor, însă au venit cu date de pe alte platforme, chiar şi cu linkuri din podcasturi, care să arate că “n-a fost o campanie doar pe TikTok”.
“Şi alţi candidaţi au avut o prezenţă pe TikTok, aşa că e inexact să spunem că Georgescu a fost singurul care a avut abilitatea să-şi atingă publicul prin platforma noastră. [TikTok a prezentat cifrele altor candidaţi, mai puţin ale lui Georgescu]. Călin Georgescu a fost şi pe alte reţele, deci nu e corect să spunem că a fost doar pe TikTok.
Suntem foarte vigilenţi când este vorba de actori care încearcă să folosească comportamente înşelătoare pentru a încerca să afecteze procesele civice şi lucrăm pentru a identifica şi elimina operaţiunile de influenţă ascunse”, se mai arată în răspunsul celor de la TikTok, a cărei companie mamă îşi are sediul în China şi este suspectată că ar fi controlată de Partidul Comunist Chinez.