Nicuşor Dan dă semnale că nu exclude o candidatură după "fenomenul CG": Erau firme care voiau să plece din România
Noi am fost într-o situaţie foarte dificilă, erau firme care voiau să plece din România dacă suveraniştii preluau puterea în România şi ieşea preşedinte Călin Georgescu, a atras atenţia, într-o discuţie cu jurnalişti B1 TV, primarul general Nicuşor Dan, care dă semnale că nu exclude o eventuală candidatură la Cotroceni.
Tudor Muşat: Ştiţi că sunteţi propunerea mai multora, asumată formal de Partidul DREPT, să fiţi un candidat la preşedinţia României din partea formaţiunilor de dreapta. Nu-s doar partidele de centru-dreapta, chiar şi PSD e trecut aici în apelul domnului Vlad Gheorghe. Fac apel la liderii PSD, USR, PNL şi la celelalte partide de centru-dreapta. Înţeleg că PSD a fost cumva asimilat acestei coaliţii pro-europene.
Răzvan Zamfir: Domnule primar general, după anularea turului întâi al alegerilor prezidenţiale din acest an şi relansarea jocului, oamenii şi-au dat seama cam cât de mare e electoratul ăsta conspiraţionist. Ei îşi spun suveranişti, dar par mai degrabă conspiraţionişti. Când ne-am dat seama că sunt atât de mulţi, ceilalţi, din zona partidelor frecventabile măcar, poate ar trebui să dea dovadă de un pic de creier şi să nu spargă votul, că riscă să ajungă un candidat nedorit versus un conspiraţionist. Şi întrebarea e aşa, de principiu: dumneavoastră luaţi în calcul o posibilă candidatură la alegerile prezidenţiale ca independent, dacă veţi fi susţinut de partidele pro-europene?
Nicuşor Dan: Trebuie să facem cu toţii o analiză, e o chestiune foarte serioasă şi nu vreau să dau un răspuns acum, înainte să avem cu toţii analiza asta.
Răzvan Zamfir: Dar veţi face o analiză care să includă şi această oportunitate sau e ceva ce excludeţi fără drept de apel pentru că vreţi să terminaţi mandatul ăsta? De exemplu, fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a postat deja că pentru el sunteţi soluţia. V-a somat să candidaţi. Ce le transmiteţi acestor oameni? Să stăm să ne gândim sau "nu mă mai bateţi la cap cu o candidatură"? Dacă e un refuz categoric sau vă mai gândiţi?
Nicuşor Dan: Nu, e o analiză pe care o facem toţi, cred, în momentul ăsta. Deci e o chestiune foarte serioasă care necesită o analiză. Pe scurt, ne facem fiecare dintre noi analizele şi o să avem cea mai bună soluţie.
Ioana Constantin: Aş avea o întrebare legată mai departe inclusiv de guvernare, pentru că toată lumea a salutat această alipire a tuturor partidelor, toată lumea pro-europeană: PSD, PNL, USR, UDMR, minorităţi. Eram într-o altă logică. Acum, dacă domnul Iohannis rămâne pe termen nedeterminat aparent preşedinte, nu ştiu, e bine să se lipească toate partidele? Uite, la municipiul Bucureşti aveţi nevoie de guvern.
Nicuşor Dan: Acum noi ştim toţi că urmează nişte vremuri complicate economic. Ideal ar fi fost să rămână şi în opoziţie un partid pro-european. Numai că, din păcate, aşa cum sunt numerele, nu prea există varianta asta. E o analiză pe care n-am făcut-o până la capăt. În contextul de acum câteva zile, era o soluţie foarte bună, era şi un mesaj foarte bun pentru electorat, deci partidele au făcut gestul potrivit. Acum, din nou, trebuie socotite numerele, dar mi-e teamă că nu există foarte multe variante, tocmai pentru că numărul parlamentarilor pro-europeni e undeva la 60-62%, dacă nu mă înşel.
Tudor Muşat: Da, de unde era o majoritate de centru-dreapta, ne-am trezit cu o majoritate pro-europeană, mă rog, stabilită deocamdată printr-un protocol, că aşa ar fi bine să fie. Vom vedea şi ce se întâmplă cu povestea asta. Acum e mai multă lume care înţeleg că ar fi angajată în discuţiile astea să vă propună pentru o variantă de candidatură. Şi cei de la REPER, şi Nicu Ştefănuţă, candidatul partidului DREPT, SENS, toată lumea de acolo, Forţa Dreptei, PMP, toată lumea opusă PSD-ului.
Răzvan Zamfir: Păi, numai până la ora asta aveţi un 7%, fără să se decidă dacă vreţi să candidaţi. Asta e discuţia. Deci să ştiţi că veţi primi zilele următoare foarte multe mesaje în acest sens de la oameni care, fără să vă contacteze, deja şi-au exprimat public susţinerea, cel puţin faţă de ideea unui candidat comun în persoana dumneavoastră.
Nicuşor Dan: Ca să rezumăm. Noi am fost într-o situaţie foarte dificilă, erau firme care voiau să se delocalizeze din România. Noi toţi am fost într-o situaţie foarte dificilă. Faptul că partidele pro-europene au ieşit cu acel angajament a fost un semn de stabilitate şi de raţiune pentru toată lumea care este interesată de România şi un gest foarte responsabil din partea fiecăruia dintre ele.
Ioana Constantin: Cum evaluezi ce a făcut statul totuşi în perioada aceasta? Adică toţi ne uităm îngrijoraţi la faptul că instituţiile statului n-au reuşit să facă faţă ceea ce ei numesc, nu ştiu ce, atacuri ale Federaţiei Ruse. Suntem totuşi un stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi, apropo de ce spuneai că oamenii chiar erau speriaţi de ceea ce putea să urmeze în România. Şi statul a anulat alegerile, dar tot nu ne-a dat nimeni nicio explicaţie care să stea în picioare cu ce s-a întâmplat.
Nicuşor Dan: Da, aici este miza. Suntem toţi de acord că ce s-a întâmplat acum ar fi trebuit să se întâmple cel puţin acum două săptămâni. Şi atunci lucrurile ar fi fost foarte clare, lumea ar fi înţeles, n-am mai fi trăit toţi aceste două săptămâni.
Acum, miza cea mai mare, în opinia mea, pentru a evita o tensiune socială şi mai mare, este ca, în sfârşit, în special Parchetul, dar şi celelalte instituţii care au atribuţii, de exemplu cei care sunt implicaţi în partea cibernetică de IT, să vină repede cu acele dovezi, astfel încât peste două luni, trei luni, când o să avem din nou alegeri prezidenţiale, acest caz să fie închis.
Pentru că, altfel, oamenii care nu au toate aceste informaţii, pe bună dreptate, vor spune că a fost ceva în neregulă cu anularea alegerilor şi nu trebuie să rămână în democraţia noastră lucrul ăsta deschis.
Radu Buzăianu: Şi lucrul acesta va funcţiona la alegerile următoare, oricând vor fi ele, în favoarea acestor indivizi conspiraţionişti, ca să nu zic suveranişti, va funcţiona pentru că par nişte victime ale situaţiei actuale. Aşa se construiesc oamenii ăştia în discurs. Am văzut, şi domnul Georgescu se intitulează cumva un luptător împotriva vechiului sistem care are aceste zbateri.
Deci e foarte important ce a zis Nicuşor Dan, plus că trebuie să oprim acest mecanism, pentru că mecanismul a funcţionat. Adică orice s-ar fi întâmplat a fost un mecanism pe social media, necontrolabil aproape.