Lider PSD, pus la zid în direct la TV. "Aţi anulat alegerile! Ori ne-au atacat ruşii, ori vă bateţi joc de noi că nu v-au ieşit candidaţii"

Călin Georgescu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
11.12.2024

Cum văd cei din PSD şi USR faptul că alegerile prezidenţiale au fost brusc anulate de Curtea Constituţională, înainte de finala Elena Lasconi - Călin Georgescu? Jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir l-au pus la zid pe liderul PSD Felix Cosma, invitat în emisiunea "Bună, România" la postul B1 TV. La rândul său, reprezentantul USR Ştefan Pălărie a tras un semnal de alarmă pe acest subiect.

Redăm mai jos dezbaterea din platou:

Radu Buzăianu: Aş începe cu domnul Cosma, domnul Felix Cozma. Suntem în cadrul acestei decizii emoţionante în care nu e clar dacă trebuie exclus domnul Ponta sau totuşi trebuie păstrat în cadrul PSD, nu?

Felix Cozma (PSD): Nu ştiu dacă aceasta este neapărat concluzia. Cert este că, din comunicatul pe care l-aţi avut şi dumneavoastră şi din ce am văzut şi eu — că alte detalii nu am — o decizie în acest sens şi o discuţie legată de declaraţia domnului Ponta va avea loc doar în ianuarie.

Acum, sigur, dacă îmi permiteţi, foarte scurt, vă rog, o declaraţie legată de faptul că fiecare dintre noi, la urma urmei, ne-am poziţionat, sub o formă sau alta, legat de vot. Nu ştiu, fiecare probabil cu preferinţele personale. Eu nu pot să exprim o preferinţă în sensul de a se lua o decizie mai repede sau mai târziu legat de domnul Ponta, dar cu siguranţă cred că fiecare dintre noi, ca cetăţeni, nu neapărat ca membri de partid, am avut o decizie legată de cu cine am fi votat în această duminică.

Am văzut şi eu declaraţiile domnului Ponta şi am văzut şi votul dânsului din străinătate, într-adevăr, dar cred că o discuţie serioasă în acest timp, în acest...

Răzvan Zamfir: Nu e, domnule Cozma, aşa, n-are nicio treabă. Dumneavoastră vorbiţi de parcă ar fi nişte alegeri obişnuite, unde, sigur, o competiţie electorală, unii au votat cu stânga, social-democraţia, alţii şi-au dorit o abordare mai degrabă liberală a politicii, şi ne-am exprimat opţiunile ca oamenii! Nu!

Astea sunt nişte alegeri pe care Curtea Constituţională a României — pe care o dominaţi din punct de vedere al nominalizărilor făcute acolo — a stabilit că alegerile astea prezidenţiale, pe baza informaţiilor de la serviciile secrete, intelligence, ordine publică, siguranţă naţională, au fost un atac al unui stat ostil!

Deci nu merge asta cu fiecare avem câte o opţiune! Nu merge că avem fiecare câte o opţiune! Că poate mâine aveţi o opţiune cu Putin! Poate mâine aveţi opţiunea să intrăm în război! Poate mâine aveţi... Nu e aşa!

Radu Buzăianu: Dar eu înţeleg şi că nu e voie cu astea. Numai o secundă să-mi termin ideea, domnul Felix Cozma. Înţeleg că este şi o direcţie oprită de CCR, de aceea doamna Şoşoacă n-a putut participa.

Răzvan Zamfir: Păi da, e şi normal. Cum a avut şi el opinia asta, mai vedem! Păi, deci el a avut opinia...

Felix Cozma: Aveţi dreptate în ce spuneţi legat de decizia Curţii, care a fost dată cu 9 voturi, deci în unanimitate, aveţi dreptate legat de, mă rog, distanţarea faţă de acel curent pe care...

Răzvan Zamfir: Domnule, nu-i curent! Nu-i curent!

Felix Cozma: Mă rog, numiţi-l dumneavoastră cum vreţi.

Răzvan Zamfir: Domne, nu numesc eu cum vreau, aţi anulat alegerile! Ori ne-au atacat ruşii, ori ne-au atacat ruşii într-o manieră hibridă, ori vă bateţi joc de noi că nu v-au ieşit candidaţii pe care i-aţi vrut dumneavoastră!

Radu Buzăianu: Ia alegeţi-vă care e varianta?!

Răzvan Zamfir: Deci ori e grav şi suntem atacaţi de ruşi la nivel de proces electoral, sunt structurile noastre penetrate de agenţii Federaţiei Ruse, ori le-aţi anulat alegerile la mişto că nu v-au intrat candidaţii sistemului! Pa Ciolacu sau pa Ciucă? Astea sunt singurele două variante!

Felix Cozma: Nu a anulat Partidul Social Democrat alegerile, trebuie să lămurim asta!

Răzvan Zamfir: Aoleuuuu! Nu, nu, nu le-a anulat Partidul Liber Schimbist!

Felix Cozma: Dacă îmi permiteţi...

Răzvan Zamfir: Vă permit, dar nu puteţi să... Trebuie să înţelegeţi că nu vorbim ca într-o zi de luni obişnuită! Ar fi trebuit să fie alegeri prezidenţiale tur 2! Aţi aruncat în aer, dumneavoastră, clasa politică, această cutumă a alegerilor la 4 şi, respectiv, 5 ani! Aţi spus, nu, suntem atacaţi de ruşi!

Felix Cozma: Eu aş vrea să vă aduc aminte de un lucru. Şi sunt convins că ştiţi, nu să vă aduc aminte, că nu vreau, Doamne fereşte, să...

Răzvan Zamfir: Mai uităm, nu? Puteţi să ne aduceţi aminte, dacă e ceva…

Felix Cozma: Nu, nu, nu, ascultaţi-mă. În timpul în care noi nu am avut candidat, la fel ca şi alte partide, în turul 2…

Răzvan Zamfir: D-aia le-aţi anulat!

Felix Cozma: Dar ţin minte şi-mi aduc aminte foarte bine de cei care au fost în turul 2, candidatul… mă refer la doamna Lasconi şi la cei de la USR, alături de noi, care am spus că direcţia nu este cea corectă. Modul în care cineva interferează în alegerile din România este un lucru grav şi că, sub o formă sau alta, sunt alte instituţii care…

Radu Buzăianu: Păi şi omul care sprijină treaba asta...?

Răzvan Zamfir: Domnule Felix Cozma, nu pot să vă ascult cu textul ăsta. Domnule, da' ocupăm degeaba discuţia! Mâncăm timpul de pomană! Nu merge, aţi anulat alegerile?! Deci e o situaţie de criză! Ponta a votat cu Georgescu, iar dumneavoastră analizaţi!

Felix Cozma: Nu, eu nu fac o analiză.

Răzvan Zamfir: Partidul Social Democrat. Dumneavoastră, Partidul Social Democrat…

Radu Buzăianu: Bun! Domnul Pălărie!

Răzvan Zamfir: Domnul Pălărie. Domnule, am avut şi eu o întrebare. Ăsta a fost un moft? Decizia CCR? A fost un moftuleţ? Am anulat alegerile pentru că… Haideţi să mai tragem o dată la sorţi. Eu am crezut că e o stare grea. Ies de aici, mă uit stânga, mă uit dreapta. Penetrează procesul electoral? Mâine poate ne penetrează dracu' pe noi, personal. Cu gloanţe, sper! Mai bine cu gloanţe decât cu… Aşa!

Păi, şi acum zice domnul Felix Cozma că sigur e vorba de o opţiune care va fi analizată în interiorul partidului. Asta-i că în bancul ăla cu Hrebenciuc. Ce zice Hrebenciuc întrebat de Apocalipsă? „Sunt doar discuţii! Nu s-a luat nicio decizie!” Ce dracu', e situaţie de criză? Să faceţi mişto de noi cu ceceeriştii, dumneavoastră?! Vă rog, domnul Pălărie!

Ştefan Pălărie (USR): Îmi puneţi o întrebare foarte grea! Pentru că recunosc din start că sunt, dincolo de orice, subiectiv. Evident, aveţi dreptate când spuneţi că o decizie fără precedent în istoria postdecembristă a României, cu implicaţii extrem de grave, o decizie dată de nouă judecători, ajunge să invalideze votul a peste nouă milioane de oameni.

Şi, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, în mod normal astăzi ar fi fost prima zi după ce, probabil, mulţi dintre noi, obosiţi, am fi numărat toată noaptea voturile. Şi probabil că astăzi, pe la prânz, s-ar fi închis majoritatea proceselor-verbale şi am fi aflat cine este preşedintele ţării şi am fi intrat în sărbătorile de iarnă cu această cadenţă: Preşedinte, Parlament şi apoi formarea Guvernului.

Sigur, sunt nişte elemente acolo, nu-mi doresc să le iau apărarea, dar e o chestiune acolo: faptul că totuşi toţi cei nouă judecători, în unanimitate, au luat această decizie. Este o observaţie.

Dincolo de asta, lăsaţi-mă să vă spun: am fost şi sunt activ în echipa USR, inclusiv în stafful de campanie al doamnei Elena Lasconi şi, evident, că ne-am fi dorit ca democraţia să prevaleze şi duminica aceasta să fi câştigat, cum se spune, în luptă dreaptă, împotriva celuilalt candidat suveranist.

Asta e decizia momentan. USR nu a contestat decizia asta, sigur că ne e greu să o acceptăm şi v-am şi explicat de ce, apropo de invalidarea votului a 9 milioane de oameni. Şi aici se mai ridică mai multe întrebări, exact legitime, aşa cum aţi ridicat şi dumneavoastră. Ce anume sau în ce condiţii noi considerăm că am scăpat de intruziunea şi interferenţa altor state, precum cea a Rusiei, pe teritoriul României şi, în consecinţă, putem organiza alegeri în condiţii de siguranţă? E o întrebare pertinentă, pe care foarte mulţi oameni cred că o au.

Doi, e nevoie de trei luni ca să curăţăm ingerinţele astea sau e nevoie de cinci luni? Câte luni sunt necesare să facem curăţenie şi apoi să-l scriem pe curat sau să-l votăm pe curat?

Radu Buzăianu: Cert este că avem nevoie de nişte demisii, pentru că e clar că ceva s-a întâmplat, ceea ce înseamnă că lucrurile nu au funcţionat. Dacă nu apare nicio demisie, dacă nu apare... răsunătoare, înseamnă că a fost o combinaţie a politicienilor cărora nu le convenea scorul şi asta va creşte curentul ăsta cu care ne luptăm acum! Înţelegeţi ce vă spun? E o treabă foarte serioasă!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor