Parlamentari germani fac apel pentru retragerea trupelor din Turcia

Relaţiile tot mai reci dintre Berlin şi Ankara au declanşat apeluri din partea unor politicieni ca trupele germane să părăsească baza aeriană Incirlik din Turcia. Aceasta a fost principala bază folosită de armata germană în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.03.2017

Legiuitori germani din diverse formaţiuni politice ale ţării au cerut duminică Bundeswehr-ului să retragă soldaţii şi avioanele de luptă germane de la baza sa aeriană din Turcia.

Uniunea Creştin Socială (UCS), partidul bavarez partener al creştin-democraţilor conservatori ai cancelarului Angela Merkel, a invocat înrăutăţirea relaţiilor şi amplificarea războiului de cuvinte dintre Berlin şi Ankara ca motiv al retragerii trupelor de la Incirlik, o bază aeriană cheie localizată în apropierea graniţei turco-siriene.

Purtătorul de cuvânt al UCS pentru politică externă şi securitate, Florian Hahn, a declarat ziarului Bild am Sonntag că “pe fondul acestei atmosfere încinse, a devenit tot mai nesigur faptul că guvernul turc poate şi va garanta protejarea soldaţilor noştri de la Incirlik”. Germania nu ar trebui să permită ca trupele sale să devină o simplă monedă de schimb în jocurile de putere ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a adăugat Hahn.

În plus, Hahn a identificat Iordania ca o alternativă mai bună pentru o bază pe care să o folosească Germania în cadrul operaţiunilor sale din Orientul Mijlociu.

Apelurile pentru retragerea forţelor germane de la Incirlik au fost susţinute şi de Partidul Stângii, cel mai mare partid de opoziţie din Germania. Liderul său, Sahra Wagenknecht, a declarat: “În contextul situaţiei curente din Turcia, ar trebui să retragem avioanele noastre de luptă Tordano şi soldaţii germani, şi să oprim, de asemenea, imediat furnizarea de arme către Turcia”.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a urmărit, totuşi, să reducă varianta retragerii, susţinând că soldaţii germani sunt acolo pentru a proteja “interesele NATO şi, prin urmare, interesele noastre”.

Aproximativ 240 de soldaţi germani sunt staţionaţi în prezent la baza aeriană de la Incirlik, majoritatea fiind implicaţi în misiuni de recunoaştere în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Nu este pentru prima dată când parlamentarii germani au cerut armatei ţării să se retragă din Turcia. În iunie 2016, Ankara a interzis delegaţiilor germane să viziteze soldaţii germani staţionaţi la baza aeriană de la Incirlik, ca răspuns la decizia Berlinului de a eticheta ca genocid uciderea a aproximativ 1,5 milioane de armeni de către Imperiul Otoman între anii 1915-1917.

Deşi această dispută a fost soluţionată câteva luni mai târziu, tensiunile dintre Berlin şi Ankara s-au amplificat din nou în ultimele zile, după ce mai multe municipalităţi germane au anulat campanii de promovare a referendumului ce va avea loc în Turcia pe tema extinderii puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Oficiali ai Partidului de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP) au plănuit să obţină suport din partea expatriaţilor turci înaintea referendumului.

În timp ce mai multe oraşe au permis ca mitingurile să continue, Erdogan a legat totuşi anulările de “practicile naziste”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a descris comentariile liderului turc ca fiind “absurde şi deplasate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor