Turcia aprobă vizita parlamentarilor germani la baza aeriană de la Incirlik
alte articole
Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a confirmat joi că autorităţile turce au ridicat interdicţia parlamentarilor germani care doresc să viziteze soldaţii germani staţionaţi la baza aeriană de la Incirlik.
Lăudând decizia, Steinmeier a declarat: “O armată care răspunde Parlamentului trebuie să poată fi vizitată de deputaţi. Prin această decizie a guvernului turc ne-am consolidat puţin relaţiile”.
Ankara a interzis accesul Germaniei la Incirlik în luna iunie ca răspuns la o rezoluţie adoptată de Parlamentul german, potrivit căreia masacrarea armenilor în 1915 de către forţele otomane turce sunt un “genocid”.
Deşi acceptă că au fost ucişi milioane de oameni, Turcia respinge cu tărie termenul de genocid. Din aceste motive, relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat semnificativ.
Turcia a insistat ca guvernul german să se distanţeze de rezoluţie, şi ca urmare Berlinul a declarat că nu aceasta nu are caracter obligatoriu.
După confirmarea vizitei de către Turcia, o delegaţie a Comisiei parlamentare pentru afaceri militare va vizita baza aeriană de la Incirlik în luna octombrie, a declarat o sursă din Berlin Agenţiei germane de ştiri DPA.
La baza aeriană de la Incirlik se află, alături de soldaţi din alte naţiuni, aproximativ 240 de soldaţi germani şi mai multe avioane de recunoaştere Tornado implicate în campania internaţională împotriva grupului jihadist Statul Islamic, care ocupă teritorii în Siria şi Irak.
În timpul acestor tensiuni recente, Germania a ameninţat că îşi va retrage soldaţii de la baza aeriană turcească.
Dar acum, în condiţiile calmării tensiunilor, revista Der Spiegel a declarat marţi că Berlinul este pregătit să facă anumite investiţii la respectiva bază.
SUA şi Incirlik
După puciul eşuat în luna iulie în Turcia, baza militară de la Incirlik - care găzduieşte atât arsenal nuclear cât şi trupe americane - a fost izolată în două rânduri, ultima oară cu o zi înaintea vizitei efectuate de generalul Dunford, Şeful Statului Major al SUA.
Rapoarte ale unor agenţii de informaţii ale SUA au comentat oportunitatea mutării arsenalului nuclear american de la Incirlik, o locaţie posibilă fiind România.
Mutarea arsenalului nuclear din Turcia este de natură să creeze probleme imense Israelului, singura ţară care deţine arsenal nuclear (nerecunoscut) în Orientul Mijlociu, cel puţin oficial.