Premierul turc: Germania trebuie să decidă dacă doreşte relaţii mai bune
alte articole
La o zi după ce Turcia a interzis mai multor parlamentari germani să viziteze soldaţii germani staţionaţi la Baza Aeriană de la Incirlik, premierul turc Binali Yildirim a transmis Berlinului că are de făcut o alegere: să acorde azil politic unor foşti oficiali NATO despre care guvernul turc susţine că au avut un rol în puciul eşuat ce a avut loc anul trecut în Turcia sau “să fie de partea Republicii Turce”.
Într-un discurs adresat Parlamentului din Ankara, Yildirim a susţinut că relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat din nou ca urmare a deciziei guvernului german de a permite săptămâna trecută mai multor foşti oficiali turci, pe care guvernul îi consideră implicaţi în organizarea loviturii de stat eşuate din iulie 2016 din Turcia, să rămână în Germania, susţinând că aceştia nu vor putea avea parte de un proces corect în ţara lor natală în prezent.
Poziţia Berlinului l-a înfuriat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a răspuns prin blocarea accesului la baza aeriană Incirlik din sudul Turciei a unei delegaţii de parlamentari germani care a dorit să îi viziteze pe cei aproximativ 250 de soldaţi germani staţionaţi în zonă şi care efectuează zboruri în cadrul campaniei conduse de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS). Parlamentarilor germani li s-a interzis şi anul trecut să pătrundă în baza aeriană respectivă, după ce Parlamentul din Berlin a adoptat o rezoluţie potrivit căreia masacrarea armenilor de către forţele otomane în 1915 a fost un “genocid”, lucru care a înfuriat Ankara.
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că, în cazul continuării blocadei, ea va lua în considerare mutarea din Turcia a escadrilei de avioane de luptă Tornado. “Vom continua să discutăm cu Turcia dar, în paralel, vom explora alte modalităţi de îndeplinire a mandatului nostru”, a declarat Merkel luni. “Acest lucru înseamnă şi faptul că vom căuta alternative la Incirlik, şi una dintre acestea este Iordania”, a adăugat ea.
Un purtător de cuvânt al NATO a declarat mass mediei că alianţa nu avea nicio reacţie la actuala dispută, din moment ce aceasta nu se referă la activităţile alianţei. Dar, susţin unii experţi, acest lucru nu înseamnă că nu vor exista implicaţii pentru NATO.
Ian Lesser, directorul biroului din Bruxelles al German Marshall Fund, consideră că impasul dintre Ankara şi Berlin reprezintă o “criză generală de încredere şi cooperare în cadrul relaţiei politicii externe a Turciei cu partenerii occidentali”, adăugând că această criză nu se va limita la disputa referitoare la accesul la baza aeriană de la Incirlik.
“În mod inevitabil, [criza] afectează, de asemenea, perspectivele cooperării în contextul NATO, pe alte fronturi, şi subliniază tendinţa Ankarei de a introduce neînţelegerile bilaterale în sânul alianţei”, a declarat Lesser. “Luând în calcul decizia Turciei de a explora achiziţionarea sistemelor de rachete S-400 de producţie rusească şi problemele nerezolvate cu Washingtonul în Siria, această situaţie sugerează o potenţială criză în ceea ce priveşte cooperarea cu Turcia în sectorul securităţii. Dacă este necontrolată, criza ar putea duce la o înstrăinare strategică tot mai profundă”.