NATO a convenit să restabilească canalele de comunicare cu Rusia
alte articole
Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au solicitat, miercuri, secretarului general al alianţei, Jens Stoltenberg, să examineze posibilităţile existente de reluare a contactelor la nivel de experţi militari, reiese din declaraţia ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, relatează Agerpres.
Cooperarea militară şi civilă dintre NATO şi Rusia a fost sistată la 1 aprilie de liderii alianţei, ca răspuns la anexarea peeninsulei Crimeea.
Cele 28 de state membre ”au convenit ca, în această perioadă de tensiuni, un dialog continuu între militarii NATO şi cei ai Rusiei este necesar pentru a se evita orice incident”, potrivit unui comunicat al biroului de presă al alianţei.
Miniştrii de Externe au căzut de acord că ”autorităţile militare ale NATO trebuie să menţină deschise canalele de comunicare militară şi să le folosească atunci când este necesar pentru a evita orice neînţelegere provocată de activităţile militare”.
Decizia oficialilor NATO survine în contextul în care Rusia a sporit activitatea militară până la un nivel similar cu cel din timpul Războiul Rece. Bombardierele ruseşti au efectuat zboruri de antrenament la marginea Europei de Vest, ajungând până în Portugalia, cât şi pe coasta Americii de Nord, până în apropierea peninsulei California.
Statele Unite ale Americii au atenţionat că aceste incursiuni aeriene pot avea ca rezultat amplificarea tensiunilor şi pot constitui un potenţial pericol pentru zborurile civile.
În ciuda faptului că zborurile ruşilor s-au păstrat în spaţiile aeriene internaţionale, avioanele militare nu folosesc sistemele de comunicaţii standard pentru a-şi raporta prezenţa centrelor de control al traficului aerian aflate în apropiere.
Marţi, ministerul norvegian al Apărării a precizat că un avion F-16 al forţelor aeriene norvegiene a fost foarte aproape de a intra în coliziune cu un MIG rusesc. Iar în ultimele luni, Suedia şi mai multe state din Europa de Est au denunţat faptul că mai multe avioane militare ruseşti le-au încălcat spaţiul aerian naţional.
În acest sens, şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, a precizat că militarii din generaţiile tinere nu cunosc procedurile standard în cazul situaţiilor de urgenţă.
„Numeroşi responsabili din cadrul NATO notează că militarii din generaţiile cele mai tinere nu au trecut prin Războiul Rece şi, în consecinţă, ei nu sunt obişnuiţi cu procedurile de urmat în eventualitatea unui incident cu marele vecin', a indicat Didier Reynders.
În acest context, diplomatul belgian a explicat faptul că menţinerea canalelor militare poate fi utilă pentru a se evita incidentele şi tensiunile.
”Aşadar, nu este inutil ca, cel puţin pentru situaţii de urgenţă, aceste canale militare să fie restabilite pentru a se evita incidentele. Atunci când avem survoluri intempestive deasupra vreunui teritoriu, este totuşi util să se poată interveni”, a explicat Reynders.
Procesul de restabilire a contactelor diplomatice şi militare a fost relansat la solicitarea şefului diplomaţiei germane, Frank Walter Steinmeier, în urma summitului statelor membre NATO, desfăşurat marţi la Bruxelles.