Comisarul european Dimitris Avramopoulos propune noi strategii pentru soluţionarea crizei refugiaţilor

Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie  Dimitris Avramopoulos.
Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie Dimitris Avramopoulos. (youtube.com)

Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie Dimitris Avramopoulos a acuzat Italia şi alte ţări membre ale Uniunii Europene de lipsă de solidaritate în acceptarea de refugiaţi şi s-a pronunţat pentru o politică a azilului mai solidă, transmite euractiv.

În pofida introducerii la începutul acestui an a Sistemului Comun European de Azil (CEAS), statele membre încă nu dispun de standarde comune cu privire la politica în domeniul refugiaţilor.

Condiţiile în taberele de refugiaţi din sudul Europei sunt dezastruoase, iar Italia le permite refugiaţilor să treacă granita sa nordică fără a solicita azil când se află pe teritoriul italian.

''Comisia este hotărâtă să adopte o politică a azilului mai solidă şi mai orientată spre coeziune ca niciodată'', a subliniat Dimitris Avramopoulos, după întâlnirea avută marţi la Berlin cu ministrul de interne german Thomas de Maiziere.

Toate statele membre trebuie să îşi ''îndeplinească toate obligaţiile juridice. Responsibilitatea şi solidaritatea merg mână în mână'', a subliniat reprezentantul executivului comunitar.

Potrivit legislaţiei UE, ţara în care un refugiat intră prima dată pe teritoriul UE trebuie să accepte persoana respectivă şi să proceseze cererea de azil prezentată de aceasta.

'Avem un sistem comun de azil dar el nu funcţionează. Toate statele UE trebuie să respecte angajamentele pe care şi le-au asumat - acestea includ înregistrarea refugiaţilor'', a spus, la rândul său, Thomas de Maiziere.

Statisticile actuale indică faptul că cinci ţări (Suedia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Franţa) preiau aproape trei sferturi dintre toţi refugiaţii din Uniunea Europeană. În primele zece luni din acest an, circa 100.000 de refugiaţi au intrat în Germania, cu circa 60% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a lui 2013.

Un alt aspect al propunerii CE este crearea unor 'centre de primire' a refugiaţilor în ţările de tranzit din Africa de Nord, ca Tunisia şi Libia. Refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa ar putea să se înregistreze în aceste centre fără a trece graniţele Uniunii Europene. Ulterior, autorităţile UE şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi vor putea decide dacă permit sau nu intrarea refugiaţilor respectivi în Europa.

'Nu este mai uman să creezi centre de primire, în special în ţările de tranzit, în loc să vezi cum refugiaţii se îneacă în Mediterana?'', a explicat Thomas de Maiziere.

Mii de refugiaţi mor în timp ce încearcă să ajungă în Europa dinspre nordul Africii, de multe ori în ambarcaţiuni improprii. Potrivit datelor oferite de organizaţii neguvernamentale, peste 3.300 de refugiaţi au murit în Marea Mediterană în acest an.

Organizaţia Pro Asyl a criticat propunerea prezentată de ţările UE. ''Ideea este nebuloasă şi ridică multe semne de întrebare'', a apreciat directorul organizaţiei, Gunter Burkhardt, care a adăugat că propunerea nu pune capăt deceselor în rândul refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa dinspre Africa de Nord. În plus, 'centrele de primire' nu vor împiedica refugiaţii să ajungă în Europa, a precizat Burkhardt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe