Aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO nu este realizabilă în viitorul apropiat (politician german)

Gernot Erler, însărcinat al guvernului federal german pentru  relaţiile cu Moscova.
Gernot Erler, însărcinat al guvernului federal german pentru relaţiile cu Moscova. (youtube.com)

Aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO, aspiraţie pe care o exprimă Kievul, este puţin probabil să se realizeze în viitorul apropiat, în opinia lui Gernot Erler, însărcinat al guvernului federal german pentru relaţiile cu Moscova, informează miercuri agenţia de presă TASS.

'Pentru aceasta, este nevoie ca iniţial să se schimbe multe lucruri. În primul rând, nu trebuie să fie tensiune şi conflictele care există în prezent în estul Ucrainei', a declarat Erler într-un interviu pentru Neue Osnabrücker Zeitung.

În afară de aceasta, potrivit acordurilor cu NATO, 'aderarea unei ţări la alianţă ar trebuie să-i întărească securitatea'. 'În cazul Ucrainei acest lucru nu se întrezăreşte deocamdată', a subliniat politicianul german.

Însărcinatul guvernului federal german pentru relaţiile cu Rusia şi-a exprimat speranţa într-o aplanare a conflictului din estul Ucrainei, unde 'se întreprind încercări de a stabili din nou un regim de încetare a focului'. Potrivit lui Erler, 'aceasta este o şansă pentru ca armele să tacă totuşi, după nerespectarea de către părţi a acordului privind încetarea focului încheiat la începutul lui septembrie'.

Gernot Erler este de asemenea de părere că decizia NATO privind înfiinţarea unor forţe de reacţie rapidă 'nu va duce la escaladarea crizei din Ucraina', deoarece 'acum nu va avea loc' o desfăşurare a unor forţe de atac ale NATO la graniţele cu Rusia.

'În pofida faptului că Alianţa occidentală demonstrează forţă, ea nu încalcă totuşi Actul fondator NATO-Rusia din 1997, atât de important pentru viitoarea cooperare şi în cadrul căruia părţile au declarat că nu se consideră adversari', a subliniat politicianul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe