Rusia creează un scut antirachetă în Crimeea

Lansator de rachete S-300
Lansator de rachete S-300 (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Forţele militare ruse staţionate în Crimeea au fost echipate cu sisteme avansate de rachete ca parte a planurilor Moscovei de a proteja spaţiul aerian al regiunii, conform unor rapoarte publicate miercuri. Ştirile citează o sursă militară din flota rusă din Marea Neagră.

Sursa a declarat agenţiei de ştiri RIA Novosti că armata rusă din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Kremlin în luna martie a acestui an, a primit sisteme noi S-300PMU de rachete sol-aer, îmbunătăţind mult capacităţile armatei ruse în regiune. Conform raportului, sistemele S-300PMU au sosit în Crimeea în luna noiembrie dar încă nu se ştie exact numărul rachetelor şi zona desfăşurării lor.

Desfăşurarea de sisteme S-300PMU în Crimeea a permis finalizarea creării unei apărări antiaeriene eficiente, capabile să garanteze securitatea forţelor şi echipamentelor Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit sursei.

Folosind sistemul de supraveghere Big Bird şi fiind conceput împotriva avioanelor moderne, rachetelor de croazieră şi rachetelor balistice tactice, sistemul S-300PMU, pe care NATO l-a poreclit “Grumble”, este capabil să lovească o ţintă care zboară cu o viteză de 6.450 km/oră de la o distanţă de 200 km.

Sistemul de rachete S-300PMU a intrat în serviciul armatei ruse în anul 1993.

De asemenea, săptămâna trecută, Forţele Aeriene Ruse au trimis peste zece avioane de luptă avansate, incluzând 10 avioane de luptă Sukhoi Su-27SM şi 4 bombardiere Su-30, către Belbek, o bază aeriană situată la marginea oraşului Sevastopol din peninsula Crimeea.