Ucraina primeşte o nouă tranşă de 500 milioane euro din partea UE

Monedă euro
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)

Comisia Europeană a acordat miercuri o nouă tranşă de 500 de milioane de euro ajutor către Ucraina, cu condiţia ca noul guvern ucrainean proocidental să implementeze o serie de reforme.

Este cea de-a doua şi ultima tranşă din împrumutul UE de 1 miliard de euro stabilit în cadrul celui de-al doilea program de asistenţă macroeconomică (AME), aprobat la începutul acestui an.

Obiectivul programului AME este acela de a susţine financiar Ucraina şi de a încuraja reforme structurale importante care vor îmbunătăţi guvernarea, vor genera o creştere economică durabilă şi vor susţine armonizarea legislativă cu Uniunea Europeană.

În mod specific, AME susţine reforme în sectoare precum administrarea finanţelor publice, anticorupţie, comercial, fiscal, energetic şi financiar.

Aşa cum s-a raportat, împrumutul UE pentru susţinerea Ucrainei se ridică în prezent la 1,61 miliarde de euro.

Comisia Europeană a transferat până acum 100 de milioane Kievului în 20 mai 2014 ca parte a primului program de asistenţă, 500 de milioane de euro în 17 iunie ca parte a celui de-al doilea program de asistenţă şi 260 milioane de euro în 12 noiembrie ca parte a primului program.

Uniunea Europeană urmează să mai acorde în primăvara anului viitor 250 de milioane de euro Ucrainei, a cărei economie se confruntă cu probleme, generate parţial de conflictul din estul ţării între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi care sunt sustinuţi de Rusia.

Această nouă tranşă face parte dintr-un plan de asistenţă mult mai amplu în valoare de 11 miliarde de euro. Acest plan va fi implementat sub formă de împrumuturi, subvenţii, strângere de fonduri pentru politica regională, precum şi investiţii ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe