Exclusiv. Alegeri locale cu scandal în Polonia: fraude în stil rusesc (interviu)

Un sistem computerizat de numărare a voturilor cu multe defecţiuni a întârziat cu 6 zile anunţarea rezultatelor. Comisia Electorală de Stat a fost asaltată de protestatari care cereau repetarea alegerilor pe motiv de fraude şi nereguli grave. S-a întâmplat la alegerile regionale din Polonia. Jurnalistul polonez Hubert Koziel explică într-un interviu pentru Epoch Times că ”fraudele înregistrate au fost în stil rusesc. Anomaliile în rezultatele oficiale ale scrutinului au fost similare cu cele de la alegerile din Rusia. Este foarte trist că actualele autorităţi poloneze copiază standarde de la Federaţia Rusă şi creează o republică bananieră în interiorul UE, fără ca UE să reacţioneze”. În opinia sa, alegerile au fost fraudate masiv, iar Partidul Ţărănesc a furat victoria partidului lui Kaczyński.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie, conservator, al Poloniei (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
03.12.2014

Un sistem computerizat de numărare a voturilor cu multe defecţiuni a întârziat cu 6 zile anunţarea rezultatelor. Comisia Electorală de Stat a fost asaltată de protestatari care cereau repetarea alegerilor pe motiv de fraude şi nereguli grave. S-a întâmplat la alegerile regionale din Polonia. Jurnalistul polonez Hubert Koziel explică într-un interviu pentru Epoch Times că ”fraudele înregistrate au fost în stil rusesc. Anomaliile în rezultatele oficiale ale scrutinului au fost similare cu cele de la alegerile din Rusia. Este foarte trist că actualele autorităţi poloneze copiază standarde de la Federaţia Rusă şi creează o republică bananieră în interiorul UE, fără ca UE să reacţioneze”. În opinia sa, alegerile au fost fraudate masiv, iar Partidul Ţărănesc a furat victoria partidului lui Kaczyński.

***

Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a obţinut 31,5% din voturi, în timp ce liberalii Platformei Civice (PO) la putere în Polonia din 2007 au obţinut 27,3% din voturi. Partidul ţărănesc PSL, aliat al PO la guvernare, a fost însă marea surpriză, clasându-se pe poziţia a treia, cu 17% din voturi şi câştigând în 10 din cele 16 regiuni poloneze. Alianţa Stângii Democrate (SLD, opoziţie) a obţinut 8,8% din voturi. Peste 30 de milioane de alegători au ales în total aproape 47.000 de consilieri municipali, regionali şi comunali în 16 voievodate (regiuni) şi aproape 2.500 de primari.

Epoch Times vă prezintă interviul cu jurnalistul polonez:

Epoch Times: Ce a declanşat actualele proteste din Polonia privind organizarea alegerilor regionale?

Numărul de voturi nule a fost neobişnuit de mare – 18 % în toată ţara, dar chiar şi 40% în unele locuri. S-au înregistrat multe nereguli – voturi lipsă, greşeli matematice în protocoalele electorale şi o funcţionare complet defectuoasă a sistemului computerizat de numărare a voturilor. Voturile au fost numărate 6 zile iar rezultatele au fost foarte diferite de exit poll-uri. Procentul de voturi exprimate pentru Partidul ţărănesc PSL (partenerul de coaliţie al Platformei Civice) a fost cu 7% mai mare decât cel din exit-poll-uri.

În regiunea Świętokrzyskie, PSL a obţinut 49 % din voturi, deşi în sondajele la ieşirea de la urne avea puţin peste 25 %, iar în cele preelectorale doar 5%. Susţinerea pentru PSL în oraşul Gdynia a fost cu 1100 % mai mare decât la alegerile trecute. Gdynia este un oraş-port “liberal”, în care sprijinul pentru acest partid a fost întotdeauna redus. S-au înregistrat şi incidente de vânzare de voturi. De exemplu în mica comunitate Nadarzyn din apropierea Varşoviei chiar înainte de alegeri au fost adăugaţi brusc sute de noi votanţi – unii dintre ei imigranţi din India, care au fost instructaţi să voteze pentru un lider local din partidul PSL. În plus, au existat cazuri în care voturile au dispărut. De exemplu Jan Ołdakowski, un foarte respectat director al Warsaw Uprising ’44 Museum, a spus că el şi soţia sa au votat pentru acelaşi candidat în alegerile pentru consiliul districtual, dar numărătoarea oficială a arătat că acest candidat ar fi obţinut doar un vot în acea secţie.

Cine este responsabil pentru aceste fraude şi pentru incapacitatea de a număra voturile?

Comisia Electorală de Stat (PKW) care este responsabilă de desfăşurarea alegerilor. Au ales o companie mică ciudată pentru crearea sistemului computerizat de numărare a voturilor. Sistemul era predispus la defecţiuni şi hacking. Hackerii au atacat serverele PKW şi au furat login-urile şi parolele angajaţilor acesteia. Majoritatea oamenilor din conducerea Comisiei Electorale au fost nevoiţi să demisioneze după alegeri. Ei erau cei care în 2013 vizitau comisia electorală rusă pentru “a face schimb de experienţă”. Cum să faci schimb de experienţă cu apropiaţii lui Putin care se fac vinovaţi de fraude electorale? Ce fel de experienţe au împărtăşit? Unii dintre membrii PKW aveau o mare experienţă în combaterea democraţiei în trecut fiind judecători în timpul regimului comunist al lui Jaruzelski. Kazimierz Czaplicki, care a demisionat recent din postul de preşedinte adjunct al Comisiei Electorale de Stat şi care a organizat toate alegerile în Polonia din 1991 încoace, lucra în anii ’80 în administraţia lui Jaruzelski. Aceşti oameni sunt nepregătiţi ca mentalitate să fie gardienii procesului electoral.

Majoritatea oamenilor din conducerea Comisiei Electorale au fost nevoiţi să demisioneze după alegeri. Ei erau cei care în 2013 vizitau comisia electorală rusă pentru “a face schimb de experienţă”. Cum să faci schimb de experienţă cu apropiaţii lui Putin care se fac vinovaţi de fraude electorale?

Fraudele înregistrate au fost în stil rusesc. Anomaliile în rezultatele oficiale ale scrutinului au fost similare cu cele de la alegerile din Rusia. Este foarte trist că actualele autorităţi poloneze copiază standarde de la Federaţia Rusă şi creează o republică bananieră în interiorul UE, fără ca UE să reacţioneze.

Cum se explică faptul că principalul partid de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jarosław Kaczyński a cerut repetarea alegerilor, chiar dacă se situase pe primul loc în alegerile regionale, devansând Platforma Civică?

PSL le-a furat victoria. Partidul Lege şi Justiţie va conduce doar în adunările legislative regionale, dar la nivel naţional va rămâne la putere coaliţia dintre Platforma Civică şi PSL. Iar în alegerile parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor s-ar putea să asistăm la nereguli şi fraude şi mai mari. Dacă PiS nu va reacţiona, vor mai pierde o serie de alegeri, dar deocamdată reacţia lor este foarte slabă. Nu avem demonstraţii masive de stradă. Jarosław Kaczyński încearcă să găsească o cale legală de a contesta alegerile, dar nu va fi niciun Maidan în Polonia.

Ce spun alegerile regionale despre alegerile parlamentare de anul viitor?

În primul rând faptul că viitoarele alegeri ar putea fi şi ele fraudate. Iar partidul Lege şi Justiţie va avea mari dificultăţi să formeze un guvern după alegeri pentru că n-au un partener de coaliţie. PSL şi Platforma Civică ar putea guverna împreună cu partidul de stânga postcomunist SLD. Pe partea de dreapta şi centru, PiS este aliată cu Just Poland şi cu partidul lui Jarosław Gowin, fost ministru al Justiţiei în guvernul Tusk, dar aceste alianţe sunt insuficiente pentru a guverna. Parteneri potenţiali de coaliţie pentru Kaczynski ar putea fi partidul conservator KNP al lui Janusz Korwin-Mikke, dar acesta este prorus şi eurosceptic. Aceeaşi orientare o au şi naţionaliştii de la Mişcarea Naţională, care au doar 2%.

Hubert Koziel este jurnalist la publicaţiile "Rzeczpospolita", "Parkiet" şi "Bloomberg Businessweek Poland".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor