Iohannis: "Forţa noastră ca naţiune, vine din confruntarea dură cu vremuri grele"

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unui interviu acordat ziarului italian La Repubblica, că România va reexamina relaţiile cu Moscova după ce Rusia depăşeşte problemele de politică internaţională, precum criza din Ucraina.
Preşedintele PNL Klaus Iohannis (Epoch Times România)
P. P.
03.12.2014

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unui interviu acordat ziarului italian La Repubblica, că România va reexamina relaţiile cu Moscova după ce Rusia depăşeşte problemele de politică internaţională, precum criza din Ucraina.

Întrebat dacă există posibilitatea unei relaţii normale cu Rusia condusă de preşedintele Vladimir Putin, Iohannis a replicat:

”În prezent, situaţia este mai dificilă. Este necesară o acţiune comună la nivel european. În momentul de faţă, relaţia cu Rusia este influenţată de criza din Ucraina şi de percepţia privind o politică agresivă, incompatibilă cu dreptul internaţional. Când vor fi depăşite aceste obstacole, putem reexamina relaţiile cu Moscova”, a declarat Iohannis.

În cadrul interviului, Klaus Iohannis a explicat că ”obiectivul său este consolidarea şi extinderea parteneriatului cu Statele Unite, cu UE şi NATO şi, împreună, consolidarea instituţiilor democratice” din România.

Întrebat care este mesajul lui la 25 de ani de la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu şi după victoria electorală în numele unei guvernări oneste, preşedintele ales a transmis că "intrăm într-o nouă etapă a istoriei noastre. Ceea ce am realizat sau nu în ultimii 25 de ani s-a încheiat: trebuie să tragem învăţăminte şi să privim spre viitor. Obiectivul meu este construirea unei Românii puternice şi prospere. Cele mai recente alegeri au arătat lumii că suntem o naţiune de cetăţeni activi. Forţa noastră ca societate civilă, ca naţiune, vine din confruntarea dură cu vremuri grele şi din sentimentele comune pentru obiectivele ţării".

La întrebarea referitoare la necesitatea coabitării cu fosta majoritate, PSD şi semnificaţia termenilor "centru-dreapta" şi "stânga" în România, Iohannis a notat că "preşedintele are o viziune şi un rol de prim-plan, în politică şi în societate. Este ales de popor, are atribuţiile si, legitimitatea pentru a crea dialog şi consens şi pentru a juca rol de mediator. Voi fi mereu un preşedinte care priveşte la interesele naţionale şi care poate uni politicienii. Dar amintindu-le politicienilor responsabilităţile faţă de obiectivele comune. Voi avea mereu un raport instituţional cu orice guvern. Voi fi un preşedinte care se va gândi permanent la interesele naţionale, nu la cele de partid, pentru a îndruma liderii politici pe căi convergente. Dar cred că va fi necesar un Guvern mai eficient, capabil de viziuni pe termen lung şi căruia politicile de centru-dreapta îi pot oferi soluţiile necesare", a răspuns preşedintele-ales al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor