UE şi SUA prezintă Rusiei un front unit în privinţa sancţiunilor şi energiei

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Liderii americani şi UE au promis miercuri că vor lucra împreună asupra sancţiunilor şi pentru întărirea securităţii energetice europene şi ucrainene, urmărind de altfel să creeze un front unit împotriva Rusiei.

Pe parcursul acestui an, Statele Unite au dorit să aplice sancţiuni mai dure în timp ce multe guverne europene au fost mai prudente, fiind speriate că măsurile economice împotriva Rusiei le vor afecta în aceeaşi măsură în care vor afecta Moscova.

Secretarul american de stat John Kerry şi secretarul american al energiei Ernest Moniz se află în Bruxelles pentru discuţii cu liderii UE.

Întâlnirea liderilor UE cu cei americani are ca punct de discuţie nevoia de a coordona aplicarea sancţiunilor, atât ca urmare a anexării peninsulei Crimeea cât şi pentru rolul jucat de Rusia în conflictul armat din estul Ucrainei dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene.

Oficialii prezenţi la discuţii susţin că actuala criză dintre Rusia şi Ucraina, care a izbucnit după anexarea Crimeei de către Moscova în luna martie, poate fi calmată, aşa cum s-a putut vedea din acordul temporar intermediat în luna octombrie de către UE în privinţa preţurilor la gaze. Acordul urmărea prevenirea unei crize în ceea ce priveşte livrările de gaze pe durata lunilor de iarnă.

Moscova a blocat livrările de gaze către Kiev în luna iunie datorită unor facturi neplătite şi pe moment sunt nesigure atât preţul pe care Gazprom îl va cere Ucrainei cât şi finlizarea unui acord.

De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost susţinută perspectiva exporturilor americane de gaz natural lichefiat către Europa, pentru a diversifica sursele energetice.

În plus, Uniunea Europeană şi Statele Unite au susţinut noul guvern ucrainean şi au subliniat necesitatea continuării reformelor în sectorul energetic al Ucrainei.