NASA, „Canion de foc” pe Soare: un adevărat spectacol spaţial (video)
alte articole
La sfârşitul lunii septembrie, explozia unui filament magnetic a creat un fel de canal pe Soare, iar imaginile au fost surprinse de sonda SDO. NASA a combinat apoi datele în diferite lungimi de undă timp de două zile, pentru a crea o animaţie spectaculoasă.
Un film drept amintire
Dacă doriţi să imortalizaţi în memorie acest spectacol spaţial, nu rataţi şansa de a viziona filmul lansat de NASA. Descris ca un „canion de foc”, acest fenomen a fost înregistrat pe 29 şi 30 septembrie, atunci când ejecţia masei coronale a izbucnit în direcţia Pământului, cu o viteză de aproximativ 850 km pe secundă.
Explozie solară clasa M9 spre câmpul magnetic al Pământului
Pe 23 octombrie, zona activă a Soarelui AR1877 a devenit protagonista unei puternice erupţii solare clasa M9, cu o activitate deosebit de pronunţată. Evenimentul, urmărit ca de obicei de Solar Dynamics Observatory (SDO) de la NASA a declanşat o altă ejecţie de masă coronală îndreptată spre Pământ. În prezent discul stelei noastre este caracterizat de două pete solare cu un câmp magnetic beta - gamma - delta, capabil de explozii solare intense.
Între 20 şi 22 octombrie, câmpul magnetic al Pământului a primit trei lovituri compuse din nori de plasmă şi de particule încărcate de vânt solar, declanşate de aceste furtuni, capabile să genereze slabe evenimente geomagnetice la latitudini mari şi chiar un adevărat tsunami de plasmă izbucnit din punctul exploziei.