S-a descoperit cel mai puternic "magnet" al universului cunoscut până acum
Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai puternic magnet cosmic descoperit vreodată în univers. Este vorba despre o stea neutronică (numele în cod este SGR 0418 5729), descoperită la o distanţă de 6500 de ani-lumină de Pământ cu ajutorul satelitului XMM-Newton al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), de un grup de doisprezece astronomi aparţinând instituţiilor italiene Universitatea Institutul de Înalte Studii din Pavia-IUSS, Institutul Naţional de Astrofizica-INAF, Universitatea din Padova, Institutul Naţional de Fizică Nucleară-INFN) şi europene (University College din Londra, CEA franceză, Institut de Ciencies de Espai din Barcelona), informează joi presa italiană.
Stelele neutronice sunt caracterizate prin câmpuri magnetice puternice de aceea au fost numite magnetari de astrofizicienii Robert Duncan şi Christopher Thompson, care le-au descoperit cu mai mult de acum douăzeci de ani. Până acum au fost descoperite 20 de planete de acest gen.
"În ultimele decenii, teoria magnetarilor a fost confirmată de mai multe observaţii, dar nici una dintre ele a fost capabilă de a măsura în mod direct intensitatea câmpului magnetic a acestor obiecte cereşti", spune Andrea Tiengo, de la IUSS din Pavia, primul semnatar al rezultatului publicat de revista britanică „Nature”. Toate stelele, atunci când termină de consumat prin ardere combustibilul lor nuclear se sting, dar într-un mod diferit în funcţie de mărimea lor. Cele care au o masă de la 10 la 25 ori mai mare decât Soarele se transformă în stele neutronice, micşorându-şi dimensiunea şi ajungând la doar douăzeci de kilometri de diametru.
Magnetarele cu câmpuri magnetice puternice sunt cele care dau naştere unor explozii cosmice puternice înregistrate în timp şi pot chiar perturba comunicaţiile terestre, chiar dacă au loc la o distanţă de mii de ani-lumină.
Cu satelitul european, astronomii au fost capabili să măsoare frecvenţa razelor X emise. Acest lucru este legat de frecvenţa de particule care se deplasează în câmpul magnetic, care, la rândul său, relevă intensitatea câmpului magnetic. Valoarea înregistrată este foarte mare, un trilion de Gauss, atunci când câmpul magnetic al Pământului este mai mic de 1 Gauss. Înţelegerea unor astfel de evenimente extreme, este importantă în descifrarea mecanismelor stelelor explozive ciudate.