Exoplaneta fără anotimpuri: pe Kepler 78b un an durează 8,5 ore pământene
alte articole
La fel de mare ca Pământul, dar cu un an care durează doar opt ore. Ca o zi de lucru sau o noapte de odihnă. Este cea mai recentă descoperire a astronomilor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts: se vorbeşte de exoplaneta Kepler 78b, situată la 700 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Lyra.
Este atât de aproape de steaua ei, încât poate finaliza perioada de revoluţie în cel mai scurt timp detectat vreodată, spun rezultatele studiului publicat în ”Astrophysical Journal Letters”.
Steaua sa este de tip G, aceeaşi clasă ca a Soarelui, însă cu o vârstă de numai 750 milioane de ani (comparativ cu cei peste 4,5 miliarde de ani ai Soarelui).
Kepler 78b se învârte în jurul „soarelui” său în doar 8,5 ore pământene, deoarece este situată la o distanţă egală cu de trei ori raza acestuia din urmă, adică de 40 de ori mai mică decât distanţa Mercur-Soare. Suprafaţa planetei este acoperită de un ocean gigantic de lavă fierbinte (aflată la peste 2.700 grade Celsius) şi atmosfera sa, măturată de vânturi solare, ar găzdui urme de elemente mai grele.
Toate aceste caracteristici îl fac, desigur, de nelocuit.
Pentru prima dată, de asemenea, în cazul unei planete atât de mici, cercetătorii au fost capabili să detecteze lumina emisă. Odată ce va fi analizată cu telescoape mai puternice, oamenii de ştiinţă vor fi în măsură să ofere informaţii detaliate cu privire la compoziţia suprafeţei planetei şi ar putea fi posibilă studierea efectelor atracţiei acesteia faţă de stea.
Recordul deţinut de Kepler 78b ar putea fi, cu toate acestea, în curând de domeniul trecutului. În acelaşi studiu de fapt, se presupune că o altă exoplanetă, Koi 1,843.03, ar putea avea un an chiar mai scurt, de numai 4,2 ore.