Exploatarea resurselor minerale ale asteroizilor ar putea reprezenta 'goana după aur' a acestui secol

Fondatorul companiei Planetary Resources, Inc., Eric Anderson, la o conferinţă de presă (Stephen Brashear / Getty Images)
Naveen Athrappully
11.02.2013

Explorarea spaţiului a fascinat dintotdeauna omul, iar primii paşi către aceasă aventură minunată sunt abia în curs de desfăşurare. Două companii tinere - Planetary Resourses Inc şi Deep Space Industries - au elaborat planuri pentru începerea exploatării resurselor minerale ale asteroizilor.

Campania de minerit spaţial se referă la explorarea şi utilizarea asteroizilor care zboară în apropierea Pământului, pentru a exploata metale rare sau preţioase şi apă. Acestea ar putea fi exploatate şi coborâte pe Pământ pentru a fi utilizate ca materii prime, sau vor ajuta la susţinerea operaţiunilor spaţiale.

"Planetary Resources vor revoluţiona modul în care este explorat spaţiul, prin crearea unei reţele de depozite de carburanţi în jurul sistemului solar. Motivul pentru care explorarea spaţiului a fost atât de scumpă până acum este faptul că fiecare kilogram de combustibil şi aer şi consumabile de care avem nevoie în spaţiu trebuie adus de pe pământ. Utilizarea resurselor spaţiale pentru a explora spaţiul este ceea ce va înlesni viitorul deosebit la care am visat cu toţii", a afirmat Eric Anderson, co-fondator şi co-preşedinte al Planetary Resources, într-o declaraţie.

Cele două companii susţin că mineritul spaţial este mai uşor decât mineritul de pe pământ. Şi se pare că există o mulţime de metale preţioase în spaţiu care abia aşteaptă să fie exploatate. O singură rocă spaţială bogată în platină de 500 de metri lăţime conţine echivalentul tuturor metalelor din grupa platinicelor care au fost vreodată exploatate de-a lungul istoriei umane, au declarat oficialii Planetary Resources.

Există şi mulţi asteroizi care conţin apă. Apa poate fi descompusă în hidrogen şi oxigen, componentele principale ale combustibilului pentru rachete. Oxigenul rezultat ar putea fi consumat de astronauţii şi inginerii care lucrează pe staţiile spaţiale şi folosit pentru a creşte legume. În prezent, aceste resurse trebuie aduse de pe Pământ, iar aceste cheltuieli ar putea fi reduse complet prin extragerea lor de pe asteroizi.

Iniţial vor exista câteva misiuni de recunoaştere pentru a verifica disponibilitatea resurselor de pe asteroizi. Acest lucru va fi realizat de mici sonde spaţiale. Deep Space Industries intenţionează să trimită în spaţiu, cu ajutorul rachetelor, sonde spaţiale numite "licurici", produse din componente ieftine cubesat (sateliţi miniaturali de cercetare). Apoi, pe baza constatărilor lor, vor fi trimise nave spaţiale mai mari, numite „libelule”, pentru a colecta probe - care pot fi vândute cercetătorilor şi colecţionarilor - şi pentru a stabili obiectivele de exploatare.

Astfel de proiecte măreţe au nevoie de sponsori cu fonduri considerabile. Finanţatorii principali ai Planetary Resources sunt regizorul James Cameron, fondatorul Google Larry Page şi fostul director executiv al Google Eric Schimdt.

Totul este abia la început şi încă este nevoie de foarte multă muncă, numeroase tehnologii aflându-se abia în etapa de formare. Dar spiritul de descoperire şi explorare, de care depinde omenirea pentru a-şi stabili supremaţia, încă există şi este foarte activ în cadrul acestor societăţi.

Viitorul exploatării miniere de pe asteroizi va fi într-adevăr foarte interesant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor