Noua planetă albastră
alte articole
Până în prezent, erau cunoscute numai două planete albastre - Pământul şi Neptunul. Telescopul Spaţial Hubble de la NASA a descoperit-o pe cea dea treia, care pare un fel de frate geamăn, dar numai pentru culoare. Este prima exoplanetă care a fost detectată cu această culoare şi a fost numită imediat "Deep Blue Dot", punctul albastru. Toate celelalte caracteristici sunt foarte diferite, relatează cercetătorul Frederic Pont, de la Universitatea engleză din Exeter, care a condus studiul.
Exoplaneta albastră se află la aproximativ 63 de ani-lumină de Pământ şi orbitează în jurul stelei HD 189733. Planeta are acelaşi număr ca cel al stelei-mamă, cu adăugarea unui "b" şi se învârte în jurul ei.
Dimensiunea sa este asemanatoare cu cea a planetei Jupiter. Este o planetă gazoasă cu o temperatură de suprafaţă estimată la o mie de grade Celsius şi cu o atmosferă extrem de densă şi turbulentă, cu vânturi care suflă cu o viteză de 7.000 km la oră. Pentru a determina culoarea a fost folosit un spectrograf instalat pe Hubble, care a urmărit obiectivul în timp ce planeta trecerea prin faţa astrului şi în timp ce era eclipsată în spatele ei. Mai ales în ultima etapă au fost capabili să măsoare lumina reflectată de planetă şi a determina culoarea.
Cercetătorii spun că este destul de dificil de a determina cauza culorii unei planete din sistemul nostru solar, iar pentru cea nouă este chiar mai complicat. Printre ipoteze este intervenţia particulelor de siliciu.
Cu toate acestea, este considerat un pas remarcabil în căutarea de planete extrasolare, pentru că deschide uşa pentru alte măsurători cheie în construcţia de identikit a acestor corpuri cereşti care, pentru moment, rămân la adăpost de orice telescop existent la sol sau în orbită. În anul 2018 este prevăzută lansarea în orbită a succesorul lui Hubble, numit James Webb Space Telescope, iar astronomii promit să facă acest lucru.