Exmatriculat pentru că a refuzat avansuri sexuale din partea unui stareţ. Povestea unui fost student la teologie ajuns pe drumuri [video]

Undeva în inimă Moldovei, în faţa Arhiepiscopiei din Român, un tânăr băcăuan a tremurat două zile în stradă, ţinând în braţe o hârtie cu mesajul "Înalt Sfinţia Voastră Ioachim, vă rog să mă iertaţi. A început sesiunea, nu mă lăsaţi exmatriculat!"
Ioachim Băcăuanul. (Arhiepiscopia Romanului şi BVacăului)
Loredana Diacu
22.01.2015
Se încarcă player-ul...

Undeva în inima Moldovei, în faţa Arhiepiscopiei din Roman, un tânăr băcăuan a tremurat două zile în stradă, ţinând în braţe o hârtie cu mesajul "Înalt Sfinţia Voastră Ioachim, vă rog să mă iertaţi. A început sesiunea, nu mă lăsaţi exmatriculat!".

Tânărul fost student se numeşte Cristi Călin şi în vara lui 2014 a fost exmatriculat de la Facultatea de teologie din Arad, după ce IPS Ioachim, proaspăt întronizat arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, i-a retras binecuvântarea.

Potrivit fostului viitor preot, totul i se trage de la faptul că a îndrăznit să reclame faptul că, în timp ce era la o mănăstire, stareţului i-a făcut avansuri sexuale, pe care le-a refuzat. După ce s-a plâns de cele întâmplate, biserica, în loc să investigheze ce s-a întâmplat, i-a refuzat dreptul de a mai studia în facultăţile de teologie de pe teritoriul întregii ţări, reclamă tânărul.

Povestea lui Cristi Călin

L-am cunoscut pe Cristi Călin la Camera Deputaţilor, prin amabilitatea deputatului Remus Cernea, căruia fostul student i s-a adresat cerându-i să intervină pe lângă Parlament şi pe lângă Ministerul Educaţiei etc., pentru a fi reprimit la facultate.

Membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi Naţionale, deputatul a fost contactat de Cristi, care i-a adresat o solicitare scrisă, relatându-i necazurile prin care trece din 2013.

Cristi reclamă că în timpul vacanţei de Paşte din 2013, stareţul Parfene Pahome, de la Mănăstirea Calapodeni din Podul Turcului i-a făcut avansuri sexuale. A refuzat şi s-a adresat autorităţilor bisericeşti, dar în loc să găsească înţelegerea necesară, tânărul ar fi fost dojenit că nu a acceptat ce i s-a propus "că ar fi avut doar de câştigat, nu de pierdut".

Mai sinistru, după ce povestea sa ar ajuns la IPS Ioachim, acesta i-ar fi retras binecuvântarea.

În urma retragerii binecuvântării, Cristi Călin, la vremea respectivă student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a fost nevoit să renunţe la studii: "Am fost contactat telefonic de secretarul facultăţii, care m-a informat că în urma retragerii binecuvântării arhiereşti şi la propunerea PS Ioachim Bacăoanu, mi s-a retras binecuvântarea arhierească şi în aceste condiţii Consiliul Profesoral a fost nevoit să mă exmatriculeze. Mi s-a explicat că aşa a hotărât Prea Sfinţitul" scrie Cristi în solicitarea adresată Parlamentului.

"M-am aşteptat că atunci când am dezvăluit presiunea la care am fost supus să fie luate măsuri împotriva celor care au acţionat abuziv, ori măcar să fie făcută o cercetare asupra faptelor. Am fost surprins şi foarte mâhnit pentru faptul că eu am fost cel pedepsit deşi nu am nicio vină, iar ceea ce am dezvăluit nu a fost verificat de către autoritatea bisericească. Prin îngăduirea abuzului faţă de mine sunt protejaţi cei care comit astfel de fapte şi sunt create condiţiile pentru alte posibile abuzuri faţă de alţi tineri studenţi la teologie ortodoxă.", scrie Cristi în solicitarea adresată Parlamentului.

În 2014, Cristi a dat din nou examen de Admitere la Facultatea de Teologie din Arad şi a intrat. La scurtă vreme de la începerea anului şcolar însă, Cristi s-a trezit exmatriculat.

Revoltat de cele întâmplate, fostul viitor preot s-a adresat deputatului Cernea, acuzând că i se încalcă dreptul la învăţătură altminteri garantat de Constituţia României şi că a fost exmatriculat în mod abuziv.

Incredibil dar probabil adevărat, aşa cum premierul Ponta a folosit Guvernul pentru a da o ordonanţă care să-i spele păcatele cu plagiatul, Biserica Română ar fi încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei, pentru ca studentul Cristi Călin să poată fi exmatriculat legal.

Încheiat în mai 2014, protocolul între Patriarhia Bisericii Ortodoxe şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte prevede că nimeni nu poate urma o facultate de teologie în România fără binecuvântarea chiriarhului. Retragerea binecuvântării, care se face pentru abateri grave de la morală şi doctrina cultului, atrage după sine exmatricularea.

"Consider că Protocolul încheiat între Patriarhia Bisericii Ortodoxe şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte conţine o prevedere care încalcă dreptul la învăţătură prevăzut de Articolul 32 din Constituţia României, fiindu-mi condiţionată posibilitatea de a urma cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă de existenţa unei binecuvântări. Dar, cum am constat, această binecuvântare poate fi acordată sau retrasă în mod arbitrar şi abuziv.", scrie Călin în scrisoarea adresată Parlamentului României.

Mai merită menţionat că, înainte de a ajunge la Parlament, Cristi Călin a mers la Patriarhie, căutând întelegere pentru problema lui. Potrivit lui Cristi, nu numai că nu a ajuns să vorbească cu "prea sfinţiţi" părinţi, secretarul Patriarhiei ar fi fost agresiv cu el.

Ce zice Biserica

Având în vedere că la art 13, aliniatul 4 din protocolul încheiat între MEN şi Patriarhie se stipulează că retragerea binecuvântării chiriarhului, în cazul de faţă Ioachim, se face după consultarea consiliului facultăţii de teologie, am luat legătura cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Ioan Tulcan.

"Noi nu putem şcolariza studenţi fără să aibă binecuvântarea episcopului locului [sublinierea noastră, căci facultatea este de stat]. Asta e orânduiala noastră bisericească. Prin urmare, problema acestui student este cu episcopul locului de unde aparţine, şi anume IPS Ioachim de la Bacău.", ne-a declarat părintele Tulcan, în litera şi spiritul articolului aliniatului 3 de la art 14 din protocolul antemenţionat care prevede că înscrierea la facultăţi de teologie se face pe baza binecuvântării, care lui Cristi Călin i-a fost ridicată în 2013.

Întrebat dacă IPS Ioachim s-a consultat cu consiliul facultăţii înainte să se dispună excluderea lui Călin, părintele Tulcan a negat:

"Nu s-a consultat, pentru că potrivit procedurii, episcopul locului care îl girează pe student, care îl hirotoneşte are nişte responsabilităţi directe, prin urmare el decide dacă îl mai menţine într-o facultate teologică sau nu", a declarat decanul.

Cât despre modul în care poate fi rezolvată problema, părintele Tulcan ne-a explicat că soluţia e la IPS Ioachim. Fără binecuvântarea lui, Cristi nu o să-şi rezolve problema "nici la Paştele cailor", căci rezolvarea nu este nici la Patriarhie, nici la Minister ci numai şi numai la proaspăt întronizatul arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

La prima facultate a lui Cristi Călin, cea din Alba Iulia, ni s-a comunicat că tânărul nu a fost exmatriculat, ci s-a retras singur şi de bună voie, că a avut absenţe şi că nu prea învăţa.

Am luat legătura cu Cristi Călin, care ne-a confirmat că, scriptic vorbind s-a retras, însă, spune el, a făcut cererea de retragere după ce tehnic vorbind fusese exmatriculat (pe vorbe, nu faptic, căci în 2013 nu exista acel protocol între BOR şi MEN ca să poată fi exmatriculat în legalitate) şi că după luni de abuzuri, pe durata cărora n-ar fi fost primit la cursuri, a preferat să plece şi să dea admitere din nou, la Arad.

Următorul telefon pe care l-am dat a fost la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, acolo unde Cristi Călin s-a dus să ceară iertarea Întronizatului, după ce a văzut că nu-i rămâne nicio altă cale de a redeveni student. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei nu a stat la discuţii cu noi, preferând să ne trimită un comunicat sec pe email pe care îl redăm integral:

”Datorită faptului că a fost cercetat de Poliţie pentru mai multe infracţiuni, a perturbat liniştea în câteva mănăstiri din cuprinsul Eparhiei, a lansat acuzaţii calomnioase la adresa vieţii monahale, a prezentat public informaţii neadevărate sau trunchiate privind aspecte din aşezămintele mănăstireşti pe care le-a tranzitat, a proliferat ameninţări şi acuzaţii la adresa ierarhului, a unor stareţi şi a membrilor Cancelariei Eparhiale, a purtat ilegal uniformă preoţească, a comercializat obiecte de cult fără acordul ierarhului, numitului Călin Cristi i s-a retras binecuvântarea pentru studii de teologie ortodoxă în anul 2013, iar de atunci nu i-a mai fost acordată. Această înştiinţare a fost trimisă la toate facultăţile de teologie ortodoxă din ţară şi la toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române.

În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa stareţului Pahomie Parfene de la mănăstirea ”Sfântul Cuvios Antipa Athonitul” de la Calapodeşti, în urma cercetărilor făcute de Centrul Eparhial de la Român, toate s-au dovedit a fi calomnii. Părintele Pahomie Parfene, unul dintre ieromonahii care fac cinste Bisericii noastre, este foarte bolnav, suferind de o afecţiune cronică incurabilă de peste 10 ani.

În mai multe rânduri, Centrul Eparhial de la Roman, la cererea expresă a unor instituţii de învăţământ, a furnizat date privind comportamentul şi indisciplină canonică a tânărului Călin Cristi.”

Nu ni s-a furnizat nicio informaţie despre infracţiunile pentru care ar fi fost cercetat de poliţie Cristi Călin iar studentul afirma că acuzele preoţilor sunt o calomnie.

Nu se poate şti cu certitudine care este adevărul în povestea lui Cristi Călin. Probabil nu vom şti niciodată dacă stareţul Pahomie Parfene i-a făcut propuneri sexuale sau nu. Dacă Biserica ar fi fost "transparentă", dacă i-ar fi păsat de dreptate, de Cristi Călin, dacă i-ar fi păsat de ce cred mirenii despre ea, atunci ar fi trebuit să facă tot ce ţine de ea pentru ca Adevărul să iasă la lumina, mergând până la a îi pune şi pe stareţul Pahome şi pe fostul student la detectorul de minciuni. După care, ar fi putut să-şi facă ordine în ogradă şi să acţioneze în transparenţă, în smerenie şi Adevăr, nu să se ascundă în spatele unor comunicate de lemn.

Însă în Biserica Română, funcţionează legea tăcerii iar membrii famigliei se apără între ei. Rar când vreun scandal tulbură liniştea BOR exceptând ţipetele presei, nebăgate de mai nimeni în seamă, sau când Ponta virează bani din Fondul de Rezervă al ţării către biserici.

În ceea ce-l priveşte pe Ioachim, cel care ar trebuie să-l "binecuvânteze" din nou pe Călin, pentru ca acesta să poată studia la şcolile de preoţi româneşti, scandalurile legate de numele sale s-au ţinut lanţ, dar acesta este un cu totul alt subiect.

Cert este însă că, într-un stat de drept, în care dreptul la învăţătură ar trebui să fie garantat, un tânăr nu poate urma o Facultate de Teologie fără binecuvântare de la chiriarh. Nimeni nu poate garanta că această binecuvântare nu poate fi ridicată în urma unui abuz, aşa cum reclamă Cristi Călin.

Dacă este adevărat că protocolul între biserică şi Ministerul Educaţiei Naţionale a fost adoptat doar pentru a da afară un student şi pentru a crea o bază legală că în sistemul Bisericesc să nu se strecoare alţi Cristi Călin - iar dacă intră, aceştia să poată fi rapid exmatriculaţi - atunci este foarte grav, la fel de grav ca OUG-ul pentru doctoratul lui Ponta.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor