Fondul de Rezervă al ţării, un portofel generos în buzunarul lui Ponta

Lansarea ” Cartei Albe a IMM-urilor din România ” ediţia a XI-a. 18  iulie 2013, Hotel Intercontinental Bucureşti. În imagine, Victor Ponta
Lansarea ” Cartei Albe a IMM-urilor din România ” ediţia a XI-a. 18 iulie 2013, Hotel Intercontinental Bucureşti. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Fondul de Rezervă al ţării, aflat la dispoziţia Guvernului (a se citi la dispoziţia prim-ministrului) a fost majorat de mai bine de 10 ori în 2014, pentru a spori şansele candidatului Victor Viorel Ponta de a se alege preşedinte, arată Gândul.

În pofida criticilor Consiliului Fiscal şi Curţii de Conturi care au opinat că un astfel de Fond nu face decât să creeze "spaţiu pentru alocări discreţionare şi netransparente", Fondul de Rezervă de care a beneficiat Guvernul în 2014 a fost suplimentat periodic prin rectificări, pentru a putea suporta cheltuielile cu miză electorală angajate de Ponta.

Astfel, de unde Parlamentul a aprobat la începutul lui 2014, în Legea bugetului un fond de rezerva de 168.129.000 de lei, la final de an hotărârile de Guvern care au împărţit banii au ajungs să însumeze 1.893.347.000 de lei , de peste 3,3 ori mai mult decât în 2013, an fără miză electorală când Fondul de Rezervă s-a ridicat la 557.305.000 de lei.

Cum este de aşteptat, cea mai mare parte din aceşti bani (946 de milioane) au fost alocaţi Ministerului Dezvoltării Regionale de unde, Liviu Dragnea, tătic al baronilor locali, i-a direcţionat către primării şi Consilii Judeţene, nu musai pentru situaţii neprevăzute ci pentru a se acoperi, de la cheltuieli curente la "costuri pentru sezonul rece", cu alte cuvinte pentru iarna care vine în fiecare an. În schimb, doar 118 milioane au completat Fondul de intervenţii pentru refacerea localităţilor afectate de inundaţii în acest an.

Reamintim în context că liberalii l-au acuzat pe Dragnea că, după intrarea în vigoare a Ordonanţei traseismului local, s-a folosit de banii alocaţi ministerului sau pentru a-şi cumpăra primari din PNL, promiţându-le acestora finanţări şi decontări de proiecte. Demersul a fost, de altfel, reuşit, PSD îngroşându-şi rândurile în alegeri cu circa 500 de primari recoltaţi de la partidele de opoziţie.

Aşa cum ne reamintim cu toţii, parte din bani au ajuns şi pe la culte, în special la BOR, unul din principalii agenţi electorali ai lui Victor Ponta. Bisericile au primit nu mai puţin de 41, 3 milioane de lei de la Guvern. Rezultatul se ştie. Biserica Ortodoxă Română a intrat în lupta electorală, susţinându-l pe Ponta. Aşadar, echipele de campanie ale lui Ponta au împărţit fără teama de vreo eventuala afurisenie din partea bisericii iconiţe cu Arsenie Boca purtând pe dos numele prezidenţiabilului PSD şi, mai mult, înainte de turul doi de scrutin însuşi PS Iustin Sigheţeanul episcopul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului le-a dat ordin preoţilor că în ziua votului, direct de la biserică şi în ţinută de slujbă să se pună în fruntea credincioşilor şi să meargă la votare, pentru a se asigura că enoriaşii votează cu otodoxul Ponta.

Alte varii părţi din bugetul care altminteri trebuie folosit, potrivit legii, pentru situaţii imprevizibile au avut destinaţii care pot fi catalogate oricum, numai urgenţe nu, precum finanţarea expoziţiei "Comorile României" din China, înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român din Beijing. Aceste cheltuieli se explică nu prin caracterul lor presant ci prin dorinţa premierului Ponta de a strânge relaţiile cu regimul comunist din China, pe care altminteri l-a lăudat deschis, stârnind uimire şi oprobriu. Banii alocaţi expoziţiei organizate în China, ţară care în 89 a scos tancurile contra studenţilor iar în prezent îşi trimite dizidenţii şi prizonierii de conştiinţă în lagăre de muncă şi închisori, transformându-i în bancă vie de organe pentru transplant a primit în jur de 5 milioane de lei. În schimb pentru evenimente legate de comemorarea a 25 de la Revoluţia Româna au fost alocaţi doar 660.000. lei.

În jur de 35,5 milioane au mers pentru ajutoare sociale, 2,6 milioane pe turnee şi deplasări iar cu 1 milion Guvernul a cosmetizat parada de 1 Decembrie.

Articolul original poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii