Dragnea, senin, susţine implicarea preoţilor în campanie: De ce un preot nu are dreptul să îşi apere credinţa ortodoxă?

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a precizat miercuri, răspunzând unei întrebări legate de implicarea unor preoţi ortodocşi în campania electorală, că nu vede de ce aceştia nu ar avea dreptul să-şi apere credinţa ortodoxă", expresie care, tradusă în termenii prezentului, ar înseamnă susţinerea prezidenţiabilului PSD, victor Ponta, candidat ortodox, în turul doi de scrutin, în detrimentul lui Klaus Iohannis care este protestat.

"Vreau să spun un lucru în care cred foarte mult şi îl spun nu cu patimă, ci ca o constatare: De ce dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce Biserica Ortodoxă Română nu are dreptul să facă lucrul ăsta? De ce un preot nu are dreptul să-şi apere credinţa ortodoxă, de ce trebuie să fim noi mai umili, creştin-ortodocşii?", a întrebat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Coincidenţă sau nu, după ce Guvernul Ponta a dat drumul la robinetul de fonduri în vistieria Bisericii, am observat un BOR care a închis indulgent ochii când PSD a livrat iconiţe pe faţă cu părintele Arsenie Boca, pe dos cu numele lui Victor Ponta, ba chiar am asistat uneori la o susţinere deschisă a candidatului PSD.

Un exemplu sugestiv în acest sens este PS Iustin Sigheţeanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care le-a cerut preoţilor ca, în ziua votului, direct de la biserică şi în ţinută de slujbă să se pună în fruntea credincioşilor şi să meargă direct la votare şi să se asigure că enoriaşii votează un ortodox.

"Părinţii, vă puneţi în fruntea credincioşilor, de la biserică nu doar că îi îndemnaţi, vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la biserică direct la vot în haine preoţeşti. Să daţi dovadă de iubire de neam şi ţară şi de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate şi nici regidar sunt de-ai noştri şi e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut, poate mai mult nu a putut, dar important e dacă nu face bine să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere şi unii vor spune Votaţi-l pe al nostru şi ceilalţi Votaţi-l pe al nostru, iar noi vă spunem Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox" le-a transmis acestora Iustin Sigheţeanul, citat de pesurse.ro.

Prezenţi la cuvântarea înaltului prelat erau deputatul Ovidiu Silaghi (urmărit penal pentru trafic de influenţă) şi şeful CJ Satu Mare, Mircea Govor, ambii din gruparea ruptă din PNL a lui Tăriceanu, aliată cu PSD, mai precizează stiripesurse.ro.

De fapt, Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare, a fost înregistrat în cadrul unei şedinţe din 4 noiembrie cum se dezlănţuia în faţa colegilor de partid şi-i ameninţa atât pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, cât şi pe preoţii din judeţ că vor fi demişi şi li se vor tăia fondurile, dacă nu îl vor susţine pe Ponta la alegeri.

"Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii. Exact cum vorbesc cu voi, aşa am vorbit şi cu ei şi am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşa nu mai veniţi. Le-am spus verde în ochi", mărturiseşte preşedintele PSD Satu Mare.

În înregistrarea obţinută de Gândul, Govor le spune colegiilor de partid că "preasfinţitul" a fost "total" de partea PSD: "Deci preasfinţitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (...) Şi încă ceva, la toţi popii dacă pierdem toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă la mama dracului, nu mă interesează".

DNA s-a autosesizat în cazul lui Mircea Govor, în timp ce BOR a transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, că toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.