Liiceanu i-a trimis o carte Patriarhului Daniel. Autograful acuză "târârea" Bisericii în campania electorală
alte articole
Filozoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu i-a trimis joi Patriarhului Daniel cea mai recentă carte a sa, intitulată "Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile", cu o dedicaţie-autograf în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de "târârea" Bisericii în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, relatează Mediafax.
"Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile" a apărut recent la editura Humanitas, iar potrivit unei informaţii postate pe pagina oficială de Facebook a editurii apare o imagine cu dedicaţia-autograf pe care Gabriel Liiceanu i-a trimis-o Patriarhului Daniel: "Preafericitului Părinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi tuturor preoţilor care, în aceste zile, consideră ruşinoasă şi nu acceptă târârea Bisericii noastre în alegerile prezidenţiale".
Gabriel Liiceanu susţine că a scris cartea din poziţia unui membru al "societăţii civile" în perioadele în care "febra organismului social a atins în ţara noastră grade paroxistice".
"Intelectualul român trăieşte nevrotic şi dramatic, prins între tentaţia de a gesticula vehement pe scena publică şi cea de a trânti, scârbit, poarta istoriei şi de a se încuia în camera lui. Mereu am avut, ca români, ceva de înfruntat, de îndreptat, de luat de la capăt. Trăim, epuizant, o stare de insurecţie cetăţenească. Bolnava noastră Românie, cu şmecherii, lichelele sau incapabilii care au condus-o periodic, ne-a cerut, de prea multe ori, să nu uităm că suntem "cetăţeni" şi "români". Visez o Românie de care să nu trebuiască să-mi aduc aminte mai mult de o dată la patru ani", scrie Liiceanu, într-o declaraţie postată pe site-ul Humanitas.
În ultimele săptămâni, BOR a fost acuzată de mai multe ori că s-a implicat în campania electorală în sprijinul PSD, în presă fiind difuzate mai multe înregistrări în care preoţii îndemnau explicit la vot în favoarea lui Victor Ponta.
Un exemplu sugestiv în acest sens este PS Iustin Sigheţeanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care le-a cerut preoţilor ca, în ziua votului, direct de la biserică şi în ţinută de slujbă să se pună în fruntea credincioşilor şi să meargă direct la votare şi să se asigure că enoriaşii votează un ortodox (Iohannis fiind protestant).