Moscova face presiuni asupra Moldovei. Găgăuzia vrea să fie independentă
focus
alte articole
Republica Moldova cuprinde şi teritoriul autonom Găgăuzia, care de curând şi-a exprimat dorinţa de a se alipi Rusiei. Oficialii locali susţin că acest teritoriu îşi va declara independenţa în cazul în care autorităţile de la Chişinău semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Avertismentul survine imediat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat "blocada impusă Transnistriei de către Republica Moldova şi Ucraina", în cadrul unei convorbiri telefonice cu liderul german Angela Merkel.
După parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere la UE, în noiembrie, la Vilnius, în Găgăuzia au fost organizate, pe 2 februarie, două referendumuri: unul pentru a vedea dacă cetăţenii doresc să facă parte din UE sau merg alături de Rusia şi un referendum pentru declararea independenţei în cazul în care Republica Moldova şi-ar "pierde suveranitatea". În momentul de faţă, autorităţile găgăuze din regiunea situată în sudul Republicii Moldova ameninţă că vor să-şi declare independenţa în cazul în care Chişinăul semnează alianţa cu vestul.
"Procedăm exact ca în Uniunea Europeană unde referendumul este considerat o formă de exprimare a democraţiei. Propunem să se organizeze în Republica Moldova un referendum asemănător celui din Găgăuzia pentru a vedea ce îşi doresc oamenii. Dacă Moldova îşi pierde suveranitatea, Găgăuzia devine independentă. Noi am organizat un referendum în acest sens", a declarat Mihail Formuzal, guvernatorul Găgăuziei.
Mihail Formuzal, care a fost ofiţer în armata URSS, a argumentat organizarea referendumului prin faptul că Republica Moldova ar putea să se unească cu România.
Autorităţile de la Chişinău au declarat ambele referendumuri ilegale. Aceeaşi poziţie a avut-o şi un tribunal din Comrat, capitala Găgăuziei.
În opinia lui Donald Tusk, premierul Poloniei, care a făcut o vizită oficială la Chişinău, Uniunea Europeană şi-a asumat un risc când a grăbit apropierea de Moldova, pentru a proteja acest stat. Totuşi, oficialul de la Varşovia sprijină parcursul european, asigurând că Republica Moldova va semna în a doua jumătate a anului acordul de asociere cu Uniunea Europeană.