Moscova începe o campanie propagandistică anti-moldovenească (presă)

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Moscova dă startul unei campanii propagandistice anti-moldoveneşti după modelul celei anti-ucrainene, stimulând în acelaşi timp separatismul găgăuz, scrie Ziarul Naţional.

Ziarul se referă la declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin care a evocat aşa-numita 'blocadă economică' la care ar fi supusă Transnistria, declarându-se dispus să negocieze, în formatul 5+2, o rezolvare a conflictului transnistrean, fără să repete obişnuita formulă a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Despre 'blocada economică' a vorbit în aceeaşi zi, pentru presa rusă, şi Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

Şi Jurnal de Chişinău scrie că Federaţia Rusă încurajează tendinţele separatiste în sudul Republicii Moldova. Rusia ademeneşte Găgăuzia cu investiţii de proporţii, acordarea simplificată a cetăţeniei ruse, gaz ieftin şi un consulat la Comrat. Experţii califică gestul Rusiei drept 'un semn de rea-voinţă faţă de Republica Moldova', dând un semnal autorităţilor regiunii că vor fi susţinute în acţiunile lor separatiste, consemnează acest cotidian.

'Moldova şi Ucraina îşi demarchează frontierele', titrează Adevărul. Cele două ţări mai au de delimitat doar 15 kilometri de graniţă pe segmentul transnistrean, anunţă Kievul. De asemenea, părţile au de rezolvat câteva probleme ce ţin de porţiunea de la Giurgiuleşti şi de centrala electrică de la Dnestrovsk.

Cetăţenii Republicii Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice, ar putea călători liber în spaţiul Schengen începând cu 28 aprilie, a declarat premierul Iurie Leancă în cadrul unei emisiuni televizate, scrie Unimedia. El a menţionat că a primit semnale în acest sens şi, dacă totul va merge, sunt premise ca această decizie să intre în vigoare la data menţionată. Anterior, data de referinţă pentru liberalizarea regimului de vize cu UE era sfârşitul lunii mai.