Obama se întâlneşte cu lideri europeni la Varşovia. Băsescu participă la discuţii

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu va participa marţi şi miercuri la ceremoniile dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă. În cursul zilei de marţi, şeful statului va lua parte la dejunul de lucru oferit de preşedintele SUA, Barack Obama, şi de preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va sosi marţi, la ora 16,00 (ora României), la Palatul Prezidenţial din Varşovia, urmând ca de la ora 16,15 (ora României), să participe la dejunul de lucru oferit de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi de preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

În cursul serii, preşedintele Băsescu va participa la decernarea Premiului "Solidaritatea" iar miercuri, şeful statului va participa la Ceremonia oficială dedicată celei de a 25-a aniversări a primelor alegeri libere din Polonia în urma cărora, pentru prima dată în blocul comunist, opoziţia democratică a câştigat alegerile.

Pe lângă valenţele festive ale evenimentului, ceremoniile dedicate sărbătoririi alegerilor libere din Polonia vor constitui un prilej pentru liderii ţărilor europene de a se întâlni cu preşedintele american, Barack Obama, pe fundalul tensiunilor din Ucraina.

Diplomaţiile europene speră că Statele Unite vor mobiliza forţe armate suplimentare în regiunea de est Europei.

Liderii polonezi mai speră că Washingtonul va anunţa o strategie clară şi concisă pentru a rezolva insurgenţa Rusiei. ”Ceea ce trebuie să auzim din partea preşedintelui Obama este ce trebuie să facem cu Ucraina, şi cum să rezolvăm problema acestei noi Ruşii”, a declarat fostul preşedinte polonez, Aleksander Kwasniewski.

”Nu suntem interesaţi de o confruntare cu ruşii. Nu suntem interesaţi de un al doilea Război Rece. Dar vom avea o perioadă dificilă în următoarele patru sau cinci luni, dacă nu vom avea o conducere americană clară şi determinată”, a mai adăugat acesta.