Obama, la Varşovia, pentru a reasigura Europa Centrală şi de Est de susţinerea Statelor Unite

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama, va fi prezent, marţi şi miercuri, la Varşovia, unde se va întâlnii cu liderii din Europa Centrală şi de Est, inclusiv cu preşedintele Traian Băsescu, încercând să reasigure aliaţii din regiune de susţinerea Statelor Unite, a notat New York Times.

Oficialii europeni speră că vor reuşi să aplaneze criza din Ucraina, încercând să nu aplice noi sancţiuni care vor provoca Moscova. Însă situaţia din estul Ucrainei rămâne volatilă iar specialiştii avertizează că Rusia nu a renunţat la pretenţiile sale.

Săptămâna trecută, Obama s-a arătat mulţumit că a reuşit să unifice comunitatea internaţională împotriva unei ameninţări comune, Rusia, în cazul Ucrainei.

Totuşi, o mare parte din experţii internaţionali l-au criticat pe Obama din cauza blândeţii pe care a arătat-o Rusiei.

”Când America este slabă, când preşedintele Americii este slab, îi lasă vulnerabili pe prietenii şi aliaţii noştri iar întreaga lume devine un loc periculos”, a declarat senatorul Ted Cruz, un republican abia întors din Ucraina.

Obama se va folosi de această călătorie pentru a se întâlni cu noul lider ucrainean, Petro Poroşenko, şi pentru a reasigura aliaţii din Europa Centrală şi de Est de susţinerea SUA împotriva agresiunii Rusiei. Acesta se va consulta cu aliaţii săi privitor la paşii ce vor trebui făcuţi pe viitor în problema rusească, incluzând eliminarea dependenţei Europei de gazul Rusiei.

”Credem că situaţia continuă să fie o criză. Oamenii mor în mod frecvent în estul şi sudul Ucrainei pe fondul violenţelor perpetuate şi iniţiate de către grupările separatiste de acolo”, a declarat Benjamin J. Rhodes, un consilier adjunct în domeniul securităţii.

Miercuri, Obama va participa la cea de a 25-a aniversare a alegerilor democratice din Polonia, care au urmat căderea regimului Comunist, şi va purta o întrevedere oficială cu noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko.

Din Varşovia, Obama se va deplasa la Bruxelles, unde se va întâlni cu omologii săi din Marea Britanie, Franţa, Germania , Italia, Canada şi Japonia, reconstituind grupul celor şapte naţiuni industrializate. Întâlnirea acestora ar fi trebuit iniţial să aibă loc la Soci, însă Rusia a fost suspendată din grupul celor opt naţiuni industrializate în urma intervenţiei din Ucraina.

Iar dacă Vladimir Putin nu este binevenit în Bruxelles, acesta s-ar putea întâlni cu omologul său francez, Francois Hollande, în Paris.

Preşedintele Francois Hollande îi va primi joi, în timpul a doua întâlniri separate, pe Obama şi pe Putin. Cei doi vor fi în Normandia pentru cea de-a 70-a aniversare a Zilei Debarcării. Nicio întâlnire nu a fost programată, însă oficialii nu au exclus posibilitatea unei conversaţii neoficiale.

Obama şi europenii au întâmpinat probleme cu privire la adoptarea unor sancţiuni comune, aliaţii fiind îngrijoraţi ca şi-ar putea deteriora legăturile comerciale cu Rusia sau chiar să stârnească o confruntare cu armata rusă. Un sondaj efectuat de Korber Foundation arată că numai 37% din germani favorizau o implicare a Germaniei în criza internaţională.

Cancelarul Angela Merkel al Germaniei este hotărât să menţină coaliţia împotriva Rusiei. Într-un interviu publicat vineri, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a numit alegerile din Ucraina ”o şansă, şi nu o soluţie politică la acest conflict”.

Liderii din Polonia şi ţările baltice speră că Statele Unite va mobiliza forţe armate suplimentare în regiunea de est Europei. Liderii polonezi mai speră că Washingtonul va anunţa o strategie clară şi concisă pentru a rezolva insurgenţa Rusiei.

”Ceea ce trebuie să auzim din partea preşedintelui Obama este ce trebuie să facem cu Ucraina, şi cum să rezolvăm problema acestei noi Rusii”, a declarat fostul preşedinte polonez, Aleksander Kwasniewski.

”Nu suntem interesaţi de o confruntare cu ruşii. Nu suntem interesaţi de un al doilea Război Rece. Dar vom avea o perioadă dificilă în următoarele patru sau cinci luni, dacă nu vom avea o conducere americană clară şi determinată”, a adăugat acesta.

Polonia şi-a petrecut ultimul deceniu încercând să se apropie pe rând de Washington, Berlin şi Bruxelles. Varşovia a fost îngrijorată când Obama a anulat planurile predecesorului său de a instala o bază de interceptare în Polonia, ca parte a unui sistem anti-rachetă. Totuşi, un program anti-rachetă aprobat de Obama va include şi un element în Polonia.

Bohdan Szklarski, preşedintele Centrului de Studii Americane din cadrul Universităţii Varşovia, spune că vizita ”este o oportunitate” pentru Obama însă acesta trebuie să ţină un discurs solid, evitând vorbele goale.

Liderii polonezi spuneau că vizita lui Obama le-a confirmat îngrijorările privitoare la Rusia.