Ţările BRICS fondează o nouă bancă "multilaterală"

Summitul BRICS, încheiat joi la New Delhi.
Summitul BRICS, încheiat joi la New Delhi. (PRAKASH SINGH / AFP / Getty Images)

Cele cinci naţiuni BRICS vor încheia un acord care va crea un fond de 100 de miliarde, destinat dezvoltării, fiecare dintre cele cinci state având o participaţie de 20%. Acordul este considerat un prim pas în direcţia creării unei bănci care ar putea să acorde împrumuturi în următorii doi ani - a declarat un oficial brazilian pentru Reuters.

Proiectul este în agenda ţărilor BRICS de mai mult timp, însă capitalizarea băncii rămăsese una dintre problemele nerezolvate.

Noua bancă are menirea de a reprezenta influenţa în creştere a economiilor emergente în cadrul finanţelor internaţionale, dominate de SUA şi Europa prin Fondul Monetar şi Banca Mondială.

Negocierile pentru capitalizarea băncii trenează de doi ani din cauza îngrijorărilor unora dintre membri faţă de dominaţia Chinei şi de dorinţa acesteia de a controla un procent mai mare din bancă. Beijing-ul a încercat iniţial o participaţie de peste 20%, care să-i asigure un rol dominant în cadrul organizaţiei.

Liderii Braziliei, Rusiei, Africii de Sud, Indiei şi Chinei vor semna un acord oficial de lansare a băncii la întâlnirea pe care o vor avea în oraşul brazilian Fortaleza pe 15 iulie.

Banca va avea un capital de start de 50 de miliarde şi va fi ratificată de legislaţia ţărilor participante, urmând să înceapă activitatea de creditare în numai doi ani, a declarat oficialul brazilian în condiţii de anonimat.

Pentru capitalul de start, ţările BRICS vor pune laolaltă 10 miliarde lichidităţi şi 40 de miliarde garanţii, care vor fi folosite pentru a creşte capitalul pe pieţele internaţionale.

Conform declaraţiilor, orice ţară se poate alătura cu o participaţie de minim 100 de mii de USD. Locul înfiinţării noii bănci este necunoscut şi urmează să fie stabilit. Cereri au fost depuse atât la Moscova, cât şi la Shanghai, Johannesburg şi New Delhi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie