Experţii: România poate fi un model pentru Republica Moldova în parcursul său european
alte articole
România poate fi un model pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte parcursul european, pentru că cele două state au multe lucruri în comun. Însă R. Moldova nu trebuie să preia automat acest model, ci să-l analizeze şi să încerce să înveţe din greşelile României. De această părere sunt participanţii la o dezbatere publică desfăşurată luni, informează Moldpres.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă a declarat că România poate fi un model pentru R. Moldova, însă acest model nu este unul desăvârşit. “Trebuie să fim conştienţi că doar preluând automat, fără critică şi analiză, tot ceea ce a făcut România în ultimii 20 de ani nu este suficient, fiindcă există diferenţe între statele noastre care supravieţuiesc lucrurilor pe care le avem în comun”, a afirmat Marius Lazurcă.
Expertul Igor Boţan a accentuat că România poate fi un exemplu pentru Republica Moldova, deoarece etapele în calea europeană sunt similare cu cele parcurse de statul vecin. Însă, potrivit lui Boţan, contextul intern şi extern în care se produc aceste lucruri sunt diferite.
“România a semnat Acordul European, similar celui de Asociere pe care urmează să-l semnăm noi în acest an, cu 20 de ani înaintea noastră. În 20 de ani s-a schimbat dramatic contextul internaţional, noi suntem într-o zonă gri, destabilizată, în care este foarte dificil de prognozat ce se poate întâmpla peste o săptămână, peste câteva luni”, a accentuat expertul.
Expertul Mihail Sirkeli a împărtăşit ideea că România este un model pe care Republica Moldova nu trebuie să-l copieze, ci din greşelile acesteia trebuie să înveţe. Însă, potrivit expertului, dacă nu vor fi distruse anumite stereotipuri existente în societate, care au fost create încă din perioada sovietică, va fi greu de avansat şi de a prelua experienţa României pe calea integrării europene.
Participanţii la dezbatere au mai accentuat că societatea din Republica Moldova trebuie să fie mai consolidată, iar politicienii trebuie să pună accentul pe interesele naţionale, şi nu pe cele personale.